Нови ђакон Епархије ваљевске

Published On: 09/12/2021

На празник Светог Филимона, Апфије и Архипа, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије предводио је литургијско сабрање у Храму Сабора српских светитеља у Обреновцу, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника посавског протонамесника Слободана Илића, старешине манастира Јовања архимандрита Михаила Биковића и свештенослужитеља из Посавине. Богослужење је украсило појање Црквеног хора при храму Сабора српских светитеља под управом Снежане Пејаковић.

У литургијској проповеди, Епископ Исихије говорио је о данашњем јеванђељу (Лк 8, 40- 56) и указао да овај одломак кроз усуде и чињења двоје људи различитих социјалних статуса, који траже помоћ Божју, описује све нас. Наиме, с једне стране ту је одрастао мушкарац, старешина синагоге Јаир, један од најпоштованијих и најобразованијих људи у својој средини. С друге стране, Свети апостол Лука приповеда о „безименој“ жени, која болује дванест година од крвоточења, управо онолико колико година живота има Јаирова преминула кћер. Такође, у причи су описана и два начина молитве – јавни, којег представља Јаир, и умно – срдачни који демонстрира болесна жена. Обоје му прилазе са једнако јаком вером, а Господ их услишава на различите начине. У тајности подиже Јаирову кћер из мртвих, а крвоточиву жену исцељује јавно. Дакле, сви заједно јесмо човек, целовити и саборни и сви смо Божја деца.

-Сви смо позвани да се дотичемо Христа у својим молитвама и да се исцељујемо Њиме. Ова описана чудеса су огромна и умом несхватљива, али Господ није дошао ради чудеса самих по себи, већ да исцели род наш. Да нас исцели од греха, од ђавола и на крају од смрти. То је урадио тако што је у тишини и смирењу узео на Себе наше грехе. Он је савршени човек без греха, али је последице греха саборног човека узео на себе и распео на крст. Страдао је због нас и састрадавао због нас док је живео са нама овде, а исто тако састрадава и живи са нама и сада, зато што је вечан и увек међу нама. Основао је Своју Цркву да бисмо могли да се сједињујемо са Њим и једни са другима на Светој Литургији – истакао је Владика Исихије, узмоливши Господа да се, молитвама свих светих, сви у српском роду сједињујемо са Господом и једни са другима у литургијском сабрању и Светој тајни причешћа.

Приликом Свете архијерејске Литургије епископ Исихије је рукоположио у чин ђакона Владана Нешковића, дугогодишњег наставника веронауке у Основној школи „Јован Јовановић – Змај“ у Обреновцу и координатора за верску наставу Архијерејског намесништва посавског. Архипастирску грамату, којом се обнародује увођење у ову Свету тајну новорукоположеног прочитао је ђакон Момчило Димитријевић, секретар Eпархије ваљевске. Сабрање је завршено трпезом љубави, коју су посавски домаћини припремили за све учеснике молитвене свечаности.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести