Нови ђакон у Епархији далматинској

Published On: 23/06/2021

Велики број верника окупио се 21. јуна 2021. године на светој архијерејској Литургији у храму Свете Тројице у Бискупији. Велики празник додатно је увеличало рукоположење вероучитеља Милана Грубића у чин ђакона. Том приликом сабраном верном народу обратио се Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим:

– Највећи доказ божанске љубави према нама је управо то што је Господ дао Сина свога Јединородног који је пострадао зарад нас и нашега спасења и примивши људску природу на себе, а оставши притом Бог, постао је, као што је говорио Свети отац Јустин, Богочовек Исус Христос.

– Он је примивши нашу, људску природу унизио себе, да би уздигао нас и да бисмо и ми кроз то постали мали богови по благодати. Мало пре него што се вазнео на небо, а четрдесет дана након Вакрсења, рекао својим апостолима да у Јерусалиму сачекају Духа Утешитеља који је кроз векове био утеха нашим славним прецима, а тако и до дана данашњег нама. Господ нам је послао Њега да нам буде утеха у свакој муци и невољи. У Светом Писму пише да су при доласку Духа Светога апостоли били сабрани и да се зачуо хук велики, а Свети Дух је сишао у облику огњених језика и они су проговорили на разним језицима да би могли да их разумеју људи у свим местима где су ишли да мисионаре и шире Јеванђеље. Ту реч Господњу примили су и наши славни преци који су се окупљали при светим храмовима, као што смо се ми окупили данас. Они су ту долазили да се помоле Господу и оставе за собом све оно што их је одвлачило од Господа, да сваку своју мисао посвете Богу и тако постану једно са Њим. Тако бисмо и ми требали, не само на данашњи дан, него и што чешће да се окупљамо при својим црквама и манастирима и приносимо молитве човекољубивоме Господу, те да кроз то будемо, како достојни ученици Његови, тако и достојни наследници наших славних предака, рекао је владика Никодим.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести