Нови ђакон у Пољској Цркви

Published On: 25/08/2021

У недељу, 22. августа 2021. године, светом Литургијом у Саборном храму Свете Марије Магдалене у Варшави предстојао је Његово Високопреосвештенство Митрополит Сава. Саслуживаоје епископ Павле са свештенством храма и гостима. Појао је хор под вођством протођакона Сергија Бовтручука.

После читања светог Јеванђеља беседио је митрополит Сава, који је, у светлу попразништва Преображења Господњег, указао на непроцењив допринос Створитеља у домостроју спасења човечанства:

Зашто си сумњао, маловерни? (Мт 14:31). Ово питање се тиче свих нас. Хришћани не смеју изгубити наду, пасти духом и дужни су да имају на уму да је Христос увек са нама. Без обзира на то колико је „море нашег живота“ прљаво и немирно, Спаситељ каже: Не бојте се, ја сам овде!, поручио је митрополит Сава и додао:

Апостол Павле нас подсећа да је наше тело храм Светог Духа,о коме треба водити рачуна. Задатак Христових ученика је да сведоче да је Христос Син Божји, живот, пут и истина, а ми, будући да смо храм Светог Духа, морамо донети мир и светлост Тавора у свет око нас.

За време свете Литургије митрополит Сава је рукоположио ипођакона Михаила Вроблевско, свршеног богослова и студента Хришћанске богословске академије у Варшави, у чин ђакона.

Ђакон Михаило Вроблевски је рођен 1996. године у Бјелску Подласком, у породици свештеника Јована и Јулите Вроблевски. Од малих ногу био је везан са локални храм Светог Николе, где је певао у хору. Предходних година био је ипођакон Архиепископа бјалосточког и гдањског Јакова. Године 2020. године је дипломирао на Православној богословији у Варшави са дипломским радом на тему „Псалми као универзални модел односа Бога и човека“.

Извор: orthodox.pl

Најновије вести

Повезане вести