Ново0 Ваљево: Илинданско славље у храму Светог Георгија

Published On: 03/08/2021

Празник Светог пророка Илије у Црквеној општини Ново Ваљево и ове године протекао је у знаку молитвеног  сабрања, хуманости и народне радости, како се од давнина овај панађурски дан памтио у граду на обалама Колубаре.

Свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија служио је Преосвећени Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан, духовно чедо блаженопочившег владике Милутина и овог краја, уз саслуживање архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића и свештенства из Ваљева, те појање хора нововаљевског храма.

„Празник великог боговидца, ревнитеља, пророка из града Тесвита 9. века пре н. е., који је у извесном смислу представљао савест свог времена, опомиње нас да данас попут његових савременика не заменимо веру у једног истинитог Бога за веровање у псеудобожанства и идоле, како су стари Јевреји чинили под утицајем царице Јазавеље. Свети пророк Илија послат је као будилник,труба и благовесник да сведочи веру у живог Бога у времену отпадништва. Данас је ту да свет разбуди Православна Црква. Она носи пророчку реч и позвана је да враћа свет Богу и истини Божјој, а кроз ту истину да нас враћа и нама људима, да знамо ко смо и шта смо, за шта смо призвани“, истакао је Владика.

Прослава Илиндана настављена је традиционалним вашаром, којег је Црквена општина Ново Ваљево обновила пре седам година. У складу са актуелним епидемиолошким мерама, у оквиру манифестације, Црвени крст Ваљево и Служба трансфузије и ове године су организовали акцију добровољног давања крви, која сваке године бележи одличан одјек на радост здравствених радника и свих којима је крв потребна.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести