Обнова храма Вазнесења Господњег у Радујевцу

Published On: 03/12/2021

Храм Вазнесења Господњег у Радујевцу саграђен је 1910. године. Идеја о подизању нове цркве, уместо старе дотрајале, почела је за време свештеника Михајла Николића, пароха радујевачког. Ова црква носи све стилске карактеристике моравских средњовековних манастира. Својом архитектуром и другим грађевинско-архитектонским одликама она спада у ред најлепших цркава не само у Крајини, него и у читавој Источној Србији.

Цркву је пројектовао архитекта Душан Живановић, а изграђена је под непосредним руковођењем инжењера Боривоја Минића. Иконостас и живопис цркве урадио је академски сликар Пашко Вучетић 1910. године. Од освећења цркве њен изглед се није мењао, међутим, како су године пролазиле, зуб времена је чинио своје па је било неопходно да се црква поново живопише.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона живописање храма је почело 2018. године. Првобитни план је био да се живопише само подкуполни део храма, али касније је донета одлука да се живописање настави и да се цела површина храма живописала у српско-византијском стилу. Живописање храма поверено је зографу Станоју Богићевићу, из Јагодине. Реализација поменутих радова омогућена је највећим делом од добровољних прилога парохијана, Општинске управе Неготин и предузећа „Еликсир“ из Прахова. Фрескописање храма се после три године приводи крају.

Извор: Епархија тимочка

Најновије вести

Повезане вести