Обнова храма Светих апостола Петра и Павла у Штикади

Published On: 29/10/2021

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког г. Герасима и одобрењем Епархијског управног одбора Епархије горњокарловачке, завршена је још једна фаза радова на обнови храма Светих апостола Петра и Павла у Штикади код Грачаца. 

Храм Светих апостола Петра и Павла у Штикади сазидан је у периоду од 1898. године до 1899. године, по пројекту познатог аустријског архитекте Хермена Болеа, а оштећен је за време Другог светског рата. Након рата, кумунистичке власти су храм Светих апостола Петра и Павла претворили у задружну шталу.  Претходних година, израђена је нова дрвена конструкција на крову и звонику. Постављен је крст на звоник и исти је покривен етернит плочама. На отворе звоника су постављене гриље и уређена је фасада вањских зидова у горњој зони. Ове године лађа храма је покривена бибер цријепом, а постављени су и олуци и сњегобрани. 

После вишедеценијског пропадања, храм је коначно заштићен од временских неприлика, тако да ће убудуће бити украс тог краја. Радови су финансирани средствима Министарства културе Републике Хрватске и општине Ловинац.

Извор: Епархија горњокарловачка

Најновије вести

Повезане вести