Обнова цркве у манастиру Паљи

Published On: 14/09/2021

У селу Паља, педесетак километара од Сурдулице, налази се манастир Ваведења Пресвете Богородице. Смештен је на висини од 950 метара надморске висине, на левој обали реке Јерме (Паљевице).

Према археолошким истраживањима и налазима археолошких ископавања, обављених од 2004. до 2006. године, манастир је подигнут у XIII веку, у време Дејановића.

Црква је једнобродна, са олтаром, две бочне апсиде полукружног облика и припратом. Најстарији део цркве покривен је каменим плочама, а припрата и бочне апсиде ћерамидом. Што се фрескописа тиче, Бугари су, градећи припрату, премалтерисали драгоцене средњовековне византијске фреске и на новом малтеру насликали нове, врло ниског квалитета.

У близини манастира налази се извор, за који се верује да је лековит. Многи долазе да се умију или понесу са њега воду, а нарочито помаже код болести очију. У народу овог краја постоји предање да је манастир једанпут посетио и Свети Сава, када се враћао из Цариграда.

Народ се код светиње окупља неколико пута годишње: на празник Светог пророка Јеремије (14. маја), на празник Светог пророка Илије (2. августа) и на Успење Пресвете Богородице (28. августа).

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија обнова манастира је почела 2006. године. Манастир је био у врло лошем стању, без монаштва, са срушеним и уништеним манастирским конаком. Сама црква је готово сасвим била руинирана.

Најпре су урађени пројекти рестаурације и конзервације цркве, изградње конака и уређења целокупног манастирског комплекса. Све пројекте израдо је Завод за заштиту споменика културе из Ниша.

Пре почетка радова, 2006. године, обављена су археолошка ископавања у самој цркви и у порти цркве, од стране археолога Завода за заштиту споменика културе из Ниша. Након тога, започети су радови на храму и манастирском конаку. Почела је изградња новог манастирског конака, на темељима старог.

На дан манастирске славе, 4. децембра 2016. године, епископ Пахомије је извршио освећење новоподигнутог манастирског конака. Сви радови су изведени средствима Владе Републике Србије, посредством надлежних министарстава.

У манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Паљи, општина Сурдулица, у току су радови на обнови, рестаурацији и конзервацији крова и фасаде цркве који треба да дају слику првобитног изгледа цркве. Ови изузетно значајни и занатски тешки радови изводе се по пројекту и под надзором Завода за заштиту споменика културе из Ниша и представљају део радова на уређењу манастирског комплекса. Радови су финансирани од средстава Епархије врањске и добровољних прилога верника. Ваше добровољне прилоге за обнову комплекса манастира Успења Пресевте Богородице у Паљи можете уплатити на рачун манастира Паље: динарски рачун: RS35200318376010100369 или девизни рачун: 200-3183760101008-54.

Извор: Епархија врањска

Повезане вести