Обновљен храм Светог Климента Римског у Сливници код Требиња

Published On: 02/08/2021

У недељу шесту по Духовима, 1. августа 2021. године, чин освећења обновљеног храма Светог свештеномученика Климента Римског у Сливници у Требињској Површи и свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије.

Село Сливница у Требињској Површи се помиње у XIV веку, односно 1387. године. Тачна година изградње храма Светог свештеномученика Климента Римског није позната. Прво његово веће обнављање претпоставља се да је било после великог земљотреса који је био задесио Дубровник 1667. године. Последњи одбрамбено- отаџбински рат није заобишао село Сливницу, где су многе куће оштећене, сеоска школа срушена, а ни сам храм није прошао без последица. Његова обнова је започета пре осам година и сви предвиђени радови су завршени. Храм се налази у непосредној близини линије разграничења између Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине. 

Седамдесетих година прошлог века у селу Сливници је живело четрдесетак мештана,  непосредно пре рата двадесет, док тренутно у селу живи десетак мештана док их још толико редовно обилази и труди се да обнове или одрже своја имања. Село је пре рата имало десет кућа од којих је већина обновљена. У Сливници се налазе куће породица Дробњак, Ђурина, Мариновић, Сврдлан, Ћуртовић, Шилобад. Остаци некадашње школске зграде, на којој је још увек видљив натпис Српско училиште добротвора Драга Памучине 1887, а у непостредној близини цркве, сведоче о значају који су житељи тог краја придавали образовању али и ктиторству.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Повезане вести