Одржана Седница Епархијског савета Епархије врањске

Published On: 21/02/2022

На празник Светог Фотија Цариградског и Светог Вукола Смирнског, 19. фебруара 2022. године, након Свете Литургије и призива Светог Духа које је служио протојереј-ставрофор Бранко Ђорђевић, уз саслужење свештенства Епархије врањске, у манастиру Светог Николе у Врању започела је седница Епархијског савета Православне епархије врањске.

На почетку седнице, присутне је поздравио и захвалио се на одзиву Његово преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије. Након што је констатовано да је присутна натполовична већина чланова, утврђен је и прихваћен дневни ред седнице, изабрани су записничари и оверивачи. Епархијски савет је размотрио извештај Епархијског управног одбора о његовом раду у 2021. години и исти са одобравањем прихватио и ододбрио Завршни рачун за 2021. годину и предлог Буџета за 2022. годину.

У извештајном периоду, тј. у току 2021. године вођена је брига о свим црквеним објектима у циљу што квалитетнијег извођења радова и боље контроле трошења материјално-финансијских средстава.

Грађевинска делатност Епархије врањске одвијала се пре свега захваљујући донацијама Владе Републике Србије преко Министарства правде – Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама, Министарства културе и информисања, као и локалних самоуправа, који су наменски давали средства преко пројеката. 

Епархијски савет је прихватио предлог Епархијског управног одбора Православне епархије врањске да се за датум празновања Светог свештеномученика Владимира (Протића) игумана манастира Преподобног Прохора Пчињског одреди 22. октобар, дан када је, по сведочењу, тај свештеномученик пострадао од стране бугарских окупатора у Првом светском рату.

Епархијски савет је такође прихватио предлоге Епархијског управног одбора о обележавању:

690-годишњице манастира Светог Николе у Врању и 20-годишњице успешног управљања Православне епархије врањске Пределом изузетних одлика Долина Пчиње (4. октобра 2022. године);30-годишњице архијерејске службе Његовог преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија (22. и 23. августа 2022. године).

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести