Од Бадњег дана Бјеловарчани поново у свом храму

Published On: 10/01/2022

Рођење Христово је прослављено и у Бјеловару. Посебно свечано било је на вечерњем богослужењу које је служено на Бадњи дан у цркви Свете Тројице. Овогодишња божићна радост била је увећана чињеницом да су, након готово годину дана, верници уочи Божића могли да уђу у храм. Због земљотреса који је погодио Банију крајем децембра 2020. године, бјеловарски храм, иначе највећа црква Епархије загребачко-љубљанске, био је затворен за богослужења.

Бројни хришћани испунили су храм на вечерњем богослужењу, после чега су учествовали у налагању бадњака, символу ватре коју су витлејемски пастири наложили у пећини приликом Христовог Рођења, како би огрејали Богомладенца и Његову мајку.

На празник Рођења Христовог, свету Литургију служио је недавно постављени парох бјеловарски јереј Стефан Максимовић. Богослужењу су, поред православних верника, присуствовали и Стјепан Птичек, генерални викар Бјеловарско-крижевачке бискупије, Бранко Фресл, жупник Жупе свете Терезије Авилске, и Рикард Патафта, фрањевац из Жупе Светог Антуна Падованског, честитајући том приликом православни Божић окупљеним вјерницима.

Свештеник Стефан Максимовић је истакао да је празновање Рођења Христовог започето Литургијом на Бадњи дан и да је на Бадње вече служено вечерње богослужење са освећењем и налагањем бадњака. „Ово су и моја прва богослужења у храму Свете Тројице у Бјеловару, с обзиром да је храм у фази обнове након земљотреса, али успели смо, уз Божју помоћ и вољу нашег вјерног народа, да храм припремимо за прославу Божића. Радује ме што се на Бадње вече окупио велики број вјерника и што смо заједно приносили молитве Богомладенцу Христу“, казао је парох бјеловарски.

Извор: Митрополија загребачко-љунљанска

Најновије вести

Повезане вести