Опело и сахрана протојереја-ставрофора Томислава М. Катанића

Published On: 13/02/2021

У суботу, 6. фебруара 2021. године, у 18:40 часова, у 88. години живота упокојио се у Господу протојереј-ставрофор Томислав М. Катанић. Покојни прота је рођен у побожној и честитој породици 1933. године у селу Бечњу, као пето од седморо деце оца Михаила и мајке Миросаве.

Основну школу завршава у Бресници и Мрчајевцима а затим уписује Богословију Светог Кирила и Методија у Призрену. Године 1955. венчава се са Босиљком Томић из Лађеваца, а исте године је рукоположен за свештеника и послат на парохију у село Трнавци код Жупског Александровца. Након тога прелази у Бресницу, па у Чачак где службује до пензије 1995. године. Као пензионисани свештеник дуго година је служио при цркви у Горњој Трепчи.

Као верни и пожртвовани служитељ Цркви и народу саградио је парохијски дом у Трнавцима, обновио цркву и подигао звонару у Бресници и као старешина чачанске цркве сачувао ограду око храма коју су тадашње власти одлучиле да поруше. Носећи крст Христов у тешким временима, прота Томо је 1958. године због обављања литије код Старе цркве у селу Шљивово био осуђен на три месеца затвора од тадашњих власти, а након жалбе у затвору је достојанствено провео петнаест дана.

Прота Томо живео је тихо и смирено а благост и ведрина која је исијавала из његовог лика је уз лепу реч на сваког човека остављала дубок и неизбрисив траг. Остаће упамћен као угледан, поштен и надасве ревностан свештеник на њиви Господњој. Отац је две ћерке, деда двоје унучади и прадеда троје праунучади.

Опело је служено у храму Вазнесења Господњег у Чачку у присуству многобројног свештенства и народа. Посмртно слово одржао је јереј Милан Д. Љубичић. Прота Томислав је сахрањен на градском гробљу у Чачку.

Извор: Епархија жичка

Повезане вести