Опело и сахрана протојереја-ставрофора Игњата Товаровића

Published On: 11/02/2021

На празник Преноса моштију Светог Јована Златоуста, 9. фербуара 2021. године, у манастиру Раковици је обављено опело новопрестављеног протојереја-ставрофора Игњата Товаровића, који се упокојио у недељу, 7. фербуара 2021. године.

Опелом је началствовао протојереј-ставрофор Часлав Маринковић уз саслужење 22 свештеника и једног ђакона у молитвеном присуству многобројног свештенства, сестринства манастира Раковице, породице, пријатеља, духовних чада и верног народа.

У току опела присутнима се обратио протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, професор Православног богословског факултета, који је присутне подсетио на лик и дело почившег проте Игњата који је више од 40 година био самолитвеник богобојажљивог народа који му је притицао широм Срема, Ердевика, Моровића, Батајнице, духовне оазе манастира Раковице:

-Никада нисам срео у своме животу таквог свештеника. Увек је имао снаге додатне да помогне људима. На ревностан начин је све извршавао. Доживљавали смо га као најближег свога. То је та велика димензија којом, прибављеним даровима, достојанствено иде Господу. Друга димензија је његов однос према породици, колико се год давао у свом парохијском животу, толико је увек имао снаге да се посвети породици.

По завршетку опела врло емотивном беседом се обратио јереј Бранислав Керечки, парох петроварадински, дугогодишње духовно чедо проте Игњата: -Ова земља била би рајски врт када бисмо сви имали врлина као прота Игњат. Никада се није нашла ситуација коју он није могао да реши, није постојала реч одрична, није постојало место где прота није могао да стигне не би ли учинио шта му је Црква заповедила и никада није Цркви рекао не. И зато га је Господ наградио.

Уз звуке менастирских звона тело проте Игњата је испраћено у његово родно село Букор на Церу, где су га дочекали многобројни свештеници, родбина, пријатељи и поштоваоци. Након малог помена и опхода око храма, тело проте Игњата је положено у гроб иза олтара храма Свете Тројице, задужбине проте Игњата и његове браће.

Најновије вести

Повезане вести