Осамдесет година од страдања корићких мученика

Published On: 06/06/2021

На празник Светих цара Константина и царице Јелене, као и спомен Преподобне Јелене Дечанске, над Корићком јамом у билећком селу Корита сабрањем верних обележено је осамдесет година од страдања корићких мученика.

Сабрањем и поменом началствовао је Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије, уз саслужење свештенства, монаштва и верог народа.

-Заиста васкрсе Христос и окупи нас на овом мјесту страдања али и мјесту које би требало да буде мјесто нашег васкрсења и обнове. Данас празнујемо Свете цареве Константина и Јелену, у чије доба је хришћанство постало слободна религија, прекинуто је страшно гоњење Цркве и убијање хришћана. А, прије тога, читава три вијека, Црква се одржавала на свједочењу, жртви и крви мученика, који су сјеме из којег је изникла цјелокупна хришћанска култура… И пред нама је, као и пред првим хришћанима, страдање као могућност препорода, ако то страдање тако и доживимо, примимо и принесемо нашем Господу, као што су је приносиле генерације хришћана прије нас, ако избјегнемо да се отрујемо мржњом, рекао је, између осталог,еЕпископ Димитрије по читању празничног јеванђељског зачала. 

Након свете Литургије, на месту где су похрањени остаци страдалника, извађених из саме Корићке јаме и недалеко од ње, испред споменика пострадалима служен је помен.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести