Осам деценија од мученичког страдaња житеља Крагујевца

Published On: 22/10/2021

На празник Светих новомученика крагујевачких, 21. октобра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован началствовао је светом архијерејском Литургијом на платоу новообновљеног храма посвећеног Светим мученицима пострадалим у нацистичким масовним стрељањима пре 80 година у Шумарицама.

После богослужења, које су појањем украсили ученици Богословије Светог Јована Златоустог, владика Јован и ктитор шумаричког храма г. Јован Алексић преломили су славски колач.

У присуству председника Републике Србије г. Александра Вучића, чланова Владе Републике Србије, градских челника и представника дипломатског кора, испред спомен обележја Пето три V-3, подигнутом на месту где су немачке окупационе снаге стрељале ђаке и професоре Крагујевачке гимназије, служен је молебан Светим новомученицима крагујевачким.

На Великом школском часу изведена је поема Црни дан Душка Радовића, написана за ту манифестацију 1971. године. Драмски приказ, у извођењу чланова Kњажевско српског театра са гостујућим глумцем Милошем Лазићем из Београда, режирао је Драган Јаковљевић. Велики школски час у Шумарицама се одржава од 1957. године, а од 1961. годиненарод се сабира крај споменика стрељаним ђацима и професорима, који је те године и откривен.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести