Освештана спомен-плоча посвећена страдалима у бомбардовању Новог Сада

Published On: 06/04/2021

У уторак, 6. априла 2021. године, протопрезвитер Жељко Латиновић, настојатељ Светоуспенског храма у Новом Саду, освештао је спомен-плочу и служио помен страдалима у бомбардовању Новог Сада, које се догодило пре осамдесет година – 6. априла 1941. године. Саслуживао је ђакон Мирослав Николић, управник Ризнице Епархије бачке и епархијске архиве.

Спомен-плоча, која сведочи о страдању Новосађана током напада на Краљевину Југославију 6. априла  1941. године, постављена је у Кисачкој улици број 62.

Директор Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада г. Синиша Јокић је подсетио присутне на страдања Новосађана у нападу немачке авијације. О обавези сећања Града Новог Сада на све суграђане који су у разним временима страдали, присутнима је говорио г. Далибор Рожић, историчар и члан Градског већа за културу.

О првим жртвама пострадалим у Новом Саду од немачке авијације која се враћала у базу после бомбардовања Београда 6. априла 1941. године говорио је г. Зоран Кнежев, хроничар и публициста, док је г. Лазар Продановић, чија је мајка страдала у нападу немачке авијације, захвалио у име потомака и породицâ жртава свима који су учествовали у постављању спомен-плоче.

Извор: Епархија бачка

Најновије вести

Повезане вести