Освештан новоподигнути храм у Бубањама код Берана

Published On: 09/08/2022

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије освештао је 7. августа 2022. године, на празник Успења Свете Ане, новоподигнути храм Светих цара Константина и царице Јелене у Бубањама код Берана.

-Ево дивног дана на овој гори, овдје у Бубањама, гдје осветисмо нови храм посвећен Светим цару Константину и царици Јелени, равноапостолнима, да се народ одавде, из околине, а и из далека, одакле сте се ви данас сабрали на светој Литургији и освећењу овог храма сабира и убудуће, ако Бог да. Сабирајући се око ове светиње да „закуче“, макар, нешто од оне Христове свјетлости која треба да се рефлектује кроз наше душе, Његових сљедбеника, хришћана цијелом свијету.  Права, истинска Црква, аутентична, увијек, је сигурна лађа не зог тога што је она посебна сама по себи, него због тога што се у њој налази Христос који управља цјелокупном творевином. Кад се на узбурканом мору овог живота подигну таласи, дуну вјетрови ако смо у близини Христовој бићемо сигурни као што знамо из светог Јеванђеља да се то дешавало реално када је Христос улазио у лађу својих ученика и апостола, која се налазила на узбурканом мору и у којој су они без Њега били у опасности, беседио је Његово Преосвештенство, поручујући:

–Ушавши у ту лађу, као што Га призивамо да уђе и међу нас, тако да када славски колач окрећемо, говоримо: Христос је међу нама, ту, овдје, по сриједи нас и одговарамо: Јесте. Он јесте и сада и овдје међу нама, али и биће, ако Бог да, у вјекове вјекова, јер се у овој лађи налазимо само на путу до коначне луке и тихог пристаништа – Царства небеског. Зато је и на овој благословеној гори, у Бубањама, постројен нови храм, нова лађа и сигурна барка која треба да окупља народ из овог краја и шире како би „закучили“ помало од те благодати Божје и енергија, просвећујући своју душу, али не да би постали себични специјалисти свог личног спасења, него да бисмо благодат коју стекнемо у светим тајнама, у светим храмовима Божјим предавали другим људима, мир, благодат и благослов да се шири, да се шири божанска и Христова свјетлост преко нас цијелом свијету.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести