Освећена нова Саборна црква Светог апостола Варнаве у Никозији

Published On: 16/06/2021

Његово Блаженство Архиепископ атински и све Јеладе г. Јероним боравио је у тродневној посети Кипру поводом освећења нове Саборне цркве Светог апостола Варнаве у Никозији. Архиепископа и његову пратњу на аеродрому у име Архиепископа кипарског дочекао је Епископ Карпазије г. Христифор, који је високог госта допратио до седишта Архиепископије кипарске где је одржан приватни састанак са архиепископом Хризостомом.

Доделом признања добротворима и приложницима нове Саборне цркве у Никозији почеле су свечаности отварања предивне светиње главног града Кипра. Уследила је свечана вечерња служба којим је началствовао Архипископ кипарски Хризостом.

Деценијама планиран подухват важан за историју Цркве на Кипру и њеног првојерарха Хризостома остварен је освећењем нове Саборне цркве Архиепископије кипарске.

Освењем нове Саборне цркве која краси престоницу напола окупираног кипарског мученичког острва. На дан сећања на заштитника Кипарске Цркве Светог апостола Варнаве, свечаним чином освећења и светом Литургијом началствовали су Њихова Блаженства Архиепископи атински и све Јеладе г. Јероним и кипарски г. Хризостом са многобројним архијерејима. Свечаности су присуствовали чланови Владе, градоначелници, лидери партија, представници политичке и државне власти, грчки амбасадор и велики број верника.

Током богослужења прочитана је порука Његове Светости Патријарх васељенског и цариградског г. Вартоломеја. Уследила је надахнута беседа архиепископа Јеронима у којој је изразио посебну радост због посете Кипру који има јаке, дуготрајне и нераскидиве везе са Грчком. Он је затим Архиепископу кипарском поклонио сребрни крст са посветом. Након светог сабрања одржана је свечана вечера у присуству председника Кипра и других високих званичника.

У великом Синоду Свете Архиепископије кипарске 12. јуна 2021. године одржана је конференција „Национална полигенеза 1821-2021“. Говорили су Митрополит Пафоса Георгије на тему „Безвременски допринос Цркве нацији“ и проф. Петрос Папаполивиоу са Универзитета на Кипру на тему „Допринос кипарског хеленизма у револуцији 1821. и током ослободилачких ратова“. Догађају су присуствовали амбасадор Грчке, министар образовања, епископи Атинске и Кипарске Архиепископије, као и Егзарх Гроба Господњег на Кипру и други гости. Поздравно слово одржао је Његово Блаженство Архиепископ атински г. Јероним који је Архиепископу кипарском Хризостому уручио Сребрну медаљу са мотивима револуције 1821. године. Заузврат, поглавар Кипарске Цркве поклонио је Архиепископу атинском икону Светог апостола Варнаве.

Архиеписокп Јероним посетио је 12. јуна 2021. године  у пратњи Архиепископа кипарског Хризостома Богословску школу Кипарске Цркве. Високе госте дочекали су ученици појући химне, док је директор школе протојереј Кипријан Коунтоурис приказао гостима начин рада те богословске инстутуције на универзитетском нивоу, која је попунила велику празнину у образовном и црквеном животу Кипра. Састанку су присуствовали стално особље школе, професори и секретари. Његово Блаженство г. Јероним је захвалио директору на гостопримству и изразио задовољство због савршене организације школе, која је још једно велико дело садашњег Архиепископа кипарског г. Хризостома. Као успомену на посету, Архиеипископу атинском је уручена икона Свете Тројице, заштитника школе, као и сребрна копија печата школе.

Последњег дана боравка на Кипру Његово Блаженство Епископ атински и све Јеладе г. Јероним посетио је гробнице јунака Кипра и Грчке током ратова 1955-1959 и 1974. Његово Блаженство и чланови делегације из Грчке у пратњи епископа Карпазије г. Христофора посетили су гробницу и војно гробље на коме су сахрањени официри и војници пали у борбама за слободу Кипра.

Архипископ је посетио и спомен обележја у централном затвору Никозије где је сахрањено 9 обешених и још четири велика јунака пала током борбе за ослобођење Кипра од Британаца.

Извор: Архипепископија кипарска, Архиепископија атинска

Најновије вести

Повезане вести