Освећени темељи парохијског дома у Коловрату код Пријепоља

Published On: 11/08/2021

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије освештао је 10. августа 2021. године темеље за будући парохијски дом поред храма Светог Николаја Српског у Коловрату код Пријепоља. У том свечаном чину учествовао је и председник Општине Пријепоље г. Владимир Бабић са сарадницима.

Најпре је у храму, са почетком у 17 часова, служено вечерње, после чега су, предвођени Епископом, сештенослужитељи са верним народом, пошли до градилишта будућег дома где је Преосвећени благословио и освештао започете темеље величанственог здања које ће служити за потребе верног народа Коловрата и свих других који буду посећивали храм.

Честитајући свима почетак градње парохијског дома, Епископ је рекао: – Користимо ову привилегију да се окупимо и сложимо у име Божје око доброг задатка, са добром намером. Ми смо се окупили око једне свете замисли, од Бога благословене. Окупили смо се око доброг циља, пре свега да се Богу обратимо као Оцу своме Небескоме и изнели смо му свој план, шта желимо да постигнемо и шта од Њега тражимо. Тражимо од Њега да нас оснажи да овде, поред овога светога храма подигнемо једно корисно здање, корисну зграду у којој ћемо се такође сабирати, исто као у овоме светоме храму, сакупљати се као браћа и сестре, као народ Божји.

– Не почињемо ми ово здање подизати како било, него са благословом Божјим. Призивамо Бога да Он буде са нама, да нас Он умудрује и да управља кораке наше, да их утврђује, да нас оснажи да можемо ово здање подићи. Молимо се Богу да нам дâ снаге да сви колико нас има, и шире него што нас овде има, нађемо своје место овде, пре свега у подвигу подизања а онда и увек у сабирању овде. Да овде потврђујемо своју слогу, да овде јачамо као народ Божји, као заједница.

Преосвећени је поздравио и похвалио учешће у чину освећења представнике локалне власти: – Овде са нама су и служитељи градског, заједничног живота, Председник Општине са сарадницима. Овде су и свештеници, предводитељи црквеног, молитвеног живота. Овде су и пријатељи њихови, дошли са разних страна, да себе оприсутне овде, и они ће то чинити трајно, непрестано. Овај свети храм ће осветити нашу душу, наше замисли, наше срце, а такође и ово ново здање које ћемо овде подићи. Оно ће нас увек подсећати да треба да будемо људи слоге, и оно ће сведочити о томе шта све може једна заједница да подигне, да уради, кад је сложна у Господу, истакао је епископ Атанасије.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести