Освећен храм Светих Кирила и Методија у Гранчареву код Бијелог Поља

Published On: 07/10/2021

У недељу петнаесту по Педесетници, 3. октобра, 2021. године, у Гранчареву код Бијелог Поља служена је света архијерејска Литургија, којом је началствовао Епископ буеносајрески и јужноамерички г. Кирило, у новоосвештаном храму Светих Кирила и Методија. Уручено је више грамата и захвалница добротворима, који су дали посебан допринос изградњи нове светиње.

-Заиста, ако неко воли ближењега као самога себе и уз то још, наравно, воли Бога свом снагом, он неће ближњем учинити никакво зло, неће му украсти, јер сматра да је то његова својина, неће га убити, неће одузети жену или друго од његове својине. Неће, чак, ништа ружно мислити о свом ближњем, него ће увијек гледати да нађе његове позитивне особине. Видите колико је та заповијест тешка, узвишена. Ми често себе хватамо, ако ништа друго, бар, у тим осуђивачким помислима према свом ближњему, смета ми што пуши, што много прича, увијек нешто смета. Значи, свакодневно хватамо себе у тим малим пропустима, али од тог малог се наше срце усмјерава на другу страну. И морамо да се трудимо.  Хришћани су они који воде рат с нечастивим у помислима. Не смијемо му дозволити да нас у помислима узнемири, како је говорио преподобни наших дана, старац Тадеј: Какве су ти мисли, такав ти је живот. Не само мисли, него и стања ума, шта ти је приоритет у животу, о чему размишљаш и то ће све опредјељивати, беседио је владика Кирило.

-Дакле, Господ нас у овом новом храму прозива код икона, код тако лијепе архитектуре, да се загледамо у иконе, крст, у тај онострани живот. Да, прије свега, иштемо Царство небеско, а све остало да сматрамо другостепеним. Онда ће се наш живот, заиста, промијенити, онда ће и наш ближњи бити у ријечима: Сретох ближњега, сретох Бога свог. Онда ће и ближњи бити највећа наша вриједност и у овом свијету, а и у оном који долази, истакао је епископ Kирило.

-Нема мјеста револуцији, убиству. Први револуционар је ђаво, он се побунио на небу и мислио је да може да направи неки свој  бољи свијет. Он искушава, и до краја вијека ће искушавати људски род и покушавати да нас усмјери на побуну против Бога и против ближњега; јер, ко не воли ближњега, не воли ни Бога, и обратно. Дакле, љубав према Богу нас надограђује и даје нам у срцу расположење да праштамо, јер имамо перспективу много љепшег и даровитијег свијета, него што је овај. На ту атмосферу нас подсјећа, управо, храм Божји, управо Литургија је пројављење Царства Небеског на земљи. Како стојимо ту и како једни друге поштујемо, како смо сви у истој вјери, у истој мисли ка Христу, тако ћемо бити и у Царству Небеском. Зато један од разлога зашто градимо храмове јесте да осјетимо баш у времену, овдје и сада, то Царство у које ћемо, ако Бог да ући, беседио је Владика Kирило.

После Литургије и причешћа уручене су граматаме бројним дародавцима, а уприличена је и трпеза љубави. Организован је и културно-уметнички програм, у којем су учествовали: епски песник Славко Перошевић, етно појац Бранка Зечевић, глумац и хумориста Велизар Касалица, гуслар Максим Војводић, глумци Бјелопољског позоришта Предраг Вукојевић и Владо Томовић, етно појци сестре Јелена Раковић и Косара Ристић, песник Благоје Баковић. Програм су водили глумци Бјелопољског позоришта Предраг Вукојевић и Сања Ћировић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести