Освећење звона у Градини Кореничкој

Published On: 23/07/2021

У Градини Кореничкој 22. јула 2021. године сабрао се верни народ Лике, града Коренице и околних места, код храма Светих архангела Михаила и Гаврила како би присуствовали освећењу звона које је осветио Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим.

Саслуживали су архимандрит Михаило (Вукчевић), архимандрит Наум (Милковић), протопрезвитер-ставрофор Мићо Костић, протопрезвитер Миле Ристић, протонамјесник Предраг Сушић, презвитер Драган Михајловић и протођакон Небојша Анђић.

Храм Светих архангела Михаила и Гаврила је током Другог светског рата много пострадао, и тренутно се налази у фази обнове, трудом, љубављу и несебичној помоћи г. Бранка Дракулића који је пореклом из Градине Кореничке, а данас живи у Београду. Звона овога храма су након 80. година опет зазвонила и сабрала мноштво верних који су такође показали ревносну љубав и спремност да се обнова храма доврши. Након освећења звона, а ценећи несебично показану љубав и труд према обнови храма Светих архангела Михаила и Гаврила, епископ Герасим је доделио архијерејску захвалницу г. Бранку Дракулићу.

– Сваки пут када обнављамо светиње, ми заправо обнављамо себе, нашу заједницу са Богом, а при томе сведочимо да нисмо заборавили на наше светиње и храмове. Наши предци су градили храмове, да храмови буду учионице, да се у храмовима проповеда реч Божја, да се ми, који смо сабрани учимо речи Божјој, да се учимо поукама светог Јеванђеља. Исто тако, наши преци су подгли и овај храм како би у њему славили Име Божје, и како би кроз све векове и ми данас имали и служили у овоме светоме храму, поручио је вернима епископ Герасим.

Свечаном догађају је присустовао и начелник општине Плитвичка језера г. Анте Ковач. Уследила је трпеза љубави, која је спремљена трудом протонамесника Николе Малобабића, пароха кореничког.

Извор: Епархија горњокарловачка

Најновије вести

Повезане вести