Освећење крста у Бијелом Брду

Published On: 08/10/2021

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим осветио је 5. октобра 2021. године новопозлаћени часни крст храма Светог оца Николаја у Бијелом Брду.

Вечерњим богослужењем началствовао је архимандрит Герман (Богојевић) из Епархије канадске, уз саслужење ђакона Војислава Николића. Руком Његовог Преосвештенства потом је освећен часни крст који ће у пуном сјају красити звоник бјелобрдског храма.

Вечерњем богослужењу и свeтом чину присуствовали су г. Југослав Весић, начелник општине Ердут, г. Дејан Дракулић, председник ЗВО, и г. Јово Вуковић. Епископ Херувим је после светога чина проузнео беседу:

-У име Оца и Сина и Светога Духа! Часни оци, поштовани начелниче ове општине господине Весићу, драги представниче заједничког већа општина господине Дракулићу, поштовани господине Вуковићу, драги народе, нека свима буде на здравље и на спасење ово наше данашње сабрање овде у Бијеломе Брду. Благодат Божја нас увек сабира, увек нас позива да будемо једнодушни, да будемо једнодушни у молитви, да будемо једнодушни и међусобно као људи. Крст Господњи јесте управо тај пут, као и овај крст који смо вечерас осветили. Молитве светога чина кажу крепост и укрепљење, заштита од свих видљивих и невидљивих непријатеља, да овај крст штити ово место, да позива овај благочестиви народ да посећује свој свети храм. Овај Часни Крст треба да је заиста симбол васкрсења овога места и свих наших парохија у епархији, да нас он увек руководи ка ускоме путу. У Страдању Христовоме, када је био разапет на Kрсту, открива се Тајна спасења, открива се Тајна слободе и Тајна љубави. Бог из љубави страда на Крсту који је у то време био казна за највеће злочинце и за највеће преступнике. Божја сила, Божја љубав и Божја крепост је учинила да тај Крст више не буде синоним за такав вид казне, већ да буде пут ка спасењу из кога се васкрсава у Живот. И заиста, Крст Господњи треба да нас увек руководи, да нам показује пут ка Голготи нашега страдања која нас води у наше васкрсење и победу.

Данашње сабрање је показатељ тога благословеног и крстоваскрслога пута, крстообразног пута нашега народа. Сабрали смо се, хвала Богу, у великом броју да се помолимо за освећење овога Крста, да он заиста буде светионик нашега живота, да штити ово село од свих видљивих и невидљивих непријатеља и да буде путоводитељ у свим нашим хтењима, жељама и вољама. Овај Крст треба да нас позива на јединство, на братску слогу, да нас позива да будемо уз своју Свету Цркву и на тај начин победимо све духовне и телесне непријатеље. Нека би Господ дао да овај Крст засја светлошћу Васкрсења и вечнога живота, да нас руководи и буде помоћник у нашем животу. Нека сте сви благословени, нека је благословено ово место добрих и честитих људи, добрих домаћина. Нека вас овај Крст у свему томе још више утврди и буде пут ка преображењу, ка међусобној љубави и слози. Живи, срећни и благословени били! Амин.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

Најновије вести

Повезане вести