Освећење прихватилишта „Свети Јоаким и Ана“ у Крагујевцу

Published On: 30/03/2022

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован освештао је 29. марта 2022. године просторије Прихватилишта за одрасле и старије особе Свети Јоаким и Ана у Крагујевцу.

Освећењу су присуствовали Мирослава Петрашиновића, председник Скупштине града и Драган Макојевић, директор Добротворне фондације Српске православне цркве Човекољубље.

-Човекољубље је овај дом отворило пре две године, али је пролазио период лиценцирања и практично је са радом почео пре 14 месеци. Почели смо са радом у време короне, и од тада је 47 корисника користило услуге овог прихватилишта. Капацитет ове куће је до 10 корисника. Са градом Крагујевцом који је наш партнер на овом пројекту покушавамо да направимо што гушћу мрежу сарадње и подршке, како би што мање људи који су заиста у стању велике потребе и невоље, остало без помоћи. Тако је ова кућа, у међувремену, постала мрежа која хвата један део најугроженијих грађана, да им помогне, да на достојан начин сачекају, до завршетка процедуре неког трајнијег смештаја или трајног решавања њиховог проблема, казао је Макојевић.

Предвиђено је да привремени смештај траје до шест месеци, а у изузетним ситуацијама може трајати и дуже.

-Град Крагујевац је лидер у набављању услуга из система социјалне заштите од стране приватних пружалаца услуга. Управо је и ова услуга, услуга прихватилишта за одрасле и старије особе, коју пружа Човекољубље, набављена на тај начин, путем јавне набавке, од стране приватног пружаоца услуге. Ми закупљујемо капацитет од 7 места, и за ту услугу издвајамо око 7 милиона динара за прихват особа које су без смештаја или су остављени, или неког другог разлога немају кров над главом, до шест месеци. Након тога систем социјалне заштите у Крагујевцу брине о тим људима и институционално их збрињава у случају да породица или сродници одбију да прихвате да се старају о њима, казао је Никола Рибарић, начелник Градске управе за друштвене делатности.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести