Освећење Просвјетине школе у Мостару

Published On: 29/11/2021

На празник Светог апостола Филипа и Светог Григорија Паламе, Владика захумско-херцеговачки г. Димитрије, игуман житомислићки архимандрит Данило, протојереј-ставрофор Радивоје Круљ и протојереј Небојша Радић освештали су просторије Просвјетине школе у Мостару.

-Поклањамо вам школу у којој ћете учити да је свијет створен од Бога и да је зато логичан. Ако вам икада неко буде причао да је образовање у супротности са вјером, немојте му вјеровати, беседио је владика Диитрије, који је захвалио свима који помажу обнову Просвјетине школе и обнову Саборне цркве Свете Тројице у Мостару.

Просвјетину школу која је заиста сведок богате културне баштине Срба Мостара похађале су и завршиле многе генерације Мостараца међу којима су најпознатији: Алекса Шантић, Атанасије Шола, Светозар и Владимир Ћоровић, Бранко Радуловић и многи други. У школи је својевремено и Јован Дучић био учитељ.

Настава у Просвјетиној школи одвија сваке друге суботе, где мостарски ђаци уче српски језик, уче о српској култури и историји и по речима владике Димитрија имају мјесто гдје се окупљају и уче и наукама и ријечи Божјој.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести