Освећење темеља храма Светог архангела Михаила у Чепину

Published On: 17/08/2021

На празник Преподобне мати Ангелине Српске светом архијерејском Литургијом на темељима храма Светог архангела Михаила у Чепину началствовао је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Михајло Марјанац, парох у пензији, протојереј-ставрофор Слободан Мајкић, парох јагодњачки, протојереј-ставрофор Миљен Илић, други парох вуковарски, протојереј Ђорђе Ковачевић, архијерејски намесник барањски, протонамесник Драгослав Шалајић, парох маркушички, јереј Драган Сердар, парох боровски и јереј Бранимир Михајловић, парох габошки, и ђакон Војислав Николић из Даља.

Светој Литургији су присуствовали г. Срђан Колар, заменик градоначелника Вуковара и председник ГО СДСС Вуковар, г. Дејан Дракулић, председник ВСНМ Вуковар, и господин Јово Вуковић.

После освећења темеља храма Светог Архангела Михаила и славских обележја част Преподобне мати Ангелине, Преосвећени Владика Херувим проузнео је беседу:

-У име Оца и Сина и Светога Духа! Часни оци, драги представници политичког живота на овим просторима из реда наше српске заједнице и овде из Општине Чепин, нека свима буде на здравље и на спасење данашњи дан и ово наше Свето Сабрање овде на темељима храма Светог архангела Михаила који тек треба да се гради. Као што смо данас у Светоме апостолу чули: „Диван је Бог у Светима својим, Бог Израиљев.“ Заиста, данас сви тееба да славимо име Божије, можда више него икада и непрестано да се сећамо да је име Божије увек извор добра, увек извор мира, увек извор љубави. На то нас је подсетио и Свети апостол Павле у својој посланици, сви смо данас били убројани у ред оних мудрих девојака које су имале светиљке и које су ишле у сусрет Женику. Данас смо и ми сви овде сабрани, драга браћо и сестре, управо у томе смеру пошли.

Сећамо се свих историјских околности кроз коју муку је прошао овај свети храм. Зло је данас драга браћо и сестре побеђено јер је светлост завладала свету. Завладао је мир, јер кад год се гради храм Божји и без обзира да ли он био православни или био католички или био муслимански, храм је храм, то је место молитве и мира. Храм увек треба да буде подстрек свима нама да треба да изграђујемо међусобни мир, да се љубав Христова усели у све нас. Данас је зло побеђено, данас је и човек победио. Када је зло побеђено онда и човек победи јер, ако останемо у злу и у тами свих историјских околности на овим просторима, нећемо видети светлост дана и зло ће непрестано бити приустно у бићима свих нас. Нећемо бити убројани у ред оних мудрих девојака са светиљкама о којима смо данас чули у Светом Јеванђељу. Када човек живи благословеним начином живота, када живи у духу Цркве, јер Црква увек позива на мир и праштање, онда је то прави пут и то је право изграђивање међусобнога односа и међусобног разумевања. Љубав мора да надвлада зло, добро мора да надвлада зло, све то произилази из учења наше Свете Цркве. То је све оно што произилази из светога Јеванђеља. Јеванђеље је увек семе добра која се сеје свету и Христос је семе добро које је посијано у овоме свету, да би владали мир и слога, једна хармонија у свим друштвеним аспектима и у сваком друштвеноме сектору.

Христос је мир који се даје кроз свету Божанску Литургију где смо сви сабрани у Његово име. Као што рекох, данас смо победили зло. Данашњим чином освећења овог светог храма отворили смо светлост свету. Овај свети храм буде пример светости и једнога суживота, да се таква дела више никад не понове. Храм Божји треба бити храм Божји и сва наша међусобна неразумевања требају бити побеђена управо у Христу и са Христом. Јер Христос може то да победи, то је показао својом смрћу и Васкрсењем, Вазнесењем и силаском Светога Духа Утешитеља. Господ нас је увек крепио и уливао снагу да бисмо увидели да нисмо од овога света. Божја љубав треба непрестано да нас изграђује и крепи. Све отежавајуће околности које смо у прошлости имали требају нас изграђивати у смеру да будемо бољи и да се то више никад не понови. Наш свети патријарх Павле је рекао да ми непрестано и кад говоримо о будућности ми будућност морамо гледати у садашњност, јер како живимо данас и како смо данас сабрани овде тако ће бити и у Царству Небскоме. Царство Небеско је данас овде и то је садашњост овога времена у којем се ми налазимо. Ако не осетимо присуство Божје овде на земљи онда је апстрактно и људском разуму тешко разумљиво проповедати о нечему што тек треба да се деси. Бог нас увек снажи да то разумемо, да разумемо шта је добро у овоме свету, а шта је зло и да се увек у томе духу васпитавамо. Да нам образац у свету буде Господ наш Исус Христос.

Нека би Господ дао да ова наша заједница која данас прославља Свету мајку Ангелину буде благолосвена заједница, да та наша заједница овде опстане и остане и да сведочи име Христово, име мира и љубави и праштања. јер је то оно што нас све сједињује и обједињује да будемо народ небески и народ на путу и мајке Ангелине и свих светих Бранковића и Немањића. Нека би Господ дао то све тако и буде и нека нас Господ све благослови, а Свети архангел Михаил под чијим сводовима смо сада сабрани нека нас штити и крепи од сада и кроз сву вечност. Амин!

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

Најновије вести

Повезане вести