Основано Братство православне омладине у Плужинама

Published On: 07/02/2022

У Плужинама се гради велелепан Саборни храм Светога Макарија Соколовића, а са њим се изграђује и обнавља духовност народа пивског краја, а нарочито омладине која је увек дисала једним плућима са мајком Црквом.

-Слиједити своје пастире као што је био Свети Макарије Соколовић је духовна и морална дужност сваког Пивљанина и његова личност је дубоко урезана у биће свакога од нас не само у Пиви већ и у васколиком роду српском. Његов обновитељски дух се осјећа на овим просторима и покреће омладину која се окупља око његовог имена да све своје таленте и вјештине усмјери у обнову оне „живе Христове Цркве“, цркве изнутра, поручују чланови Братства православне омладине Свети Макарије Соколовић, удружења које има за циљ да својим деловањем учествује у животу Цркве, да га обогаћује и покреће својом младалачком снагом и идејама, а стечена духовна искуства преносе на млађе генерације.

На оснивачком састанку Братсва договарало се о унутрашњој организацији и бирању функције секретара. У склопу активности Братства издаваја се школа црквеног појања, одржаваче се разговори о вери, мисионарски ће се деловати, организоваће се културно-уметничке манифестације, све у циљу верске едукације друштва.

Председник Братства православне омладине Светог Макарија Соколовића је јереј Лука Цицмил, а секретар Иван Додеровић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести