Отворена „Светосавска недеља“ у Врању

Published On: 26/01/2021

Тадиционална културно-просветна и духовна манифестациjа „Светосавска недеља“ у Врању свечано је отворена обраћањем градоначелника Слободана Миленковића и отварањем изложбе „200 година цркве Успениjа Пресвете Богородице у Собини“ у галериjи позоришта.

Светосавска недељa се у Врању организује пуне три деценије, рекао је отварајући манифестациjу градоначелник и додао да је Врање једини град у земљи који се може похвалити тако дугом традицијом организованог прослављања Светог Саве.

„Тридесетпрва Светосавска недеља, на жалост, одржаће се у измењеном обиму и облику, јер нам то диктирају тренутак, епидемијска ситуација, али и наша жеља и обавеза да не угрозимо здравље учесника, носиоца програма манифестације. Зато смо одлучили да програме реализујемо онлајн, тако да наши суграђани, поштоваоци лика и дела Светог Саве, неће бити ускраћени да прате садржаје овогодишње манифестације. Наша истрајност да одржимо континуитет организовања Светосавске недеље доказ је доследности садашњих генерација да на један примерен начин славе лик и дело великог просветитеља“, рекао је градоначелник Миленковић на отварању. 

Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије осврнуо се на значај манифестације и представио поставку о два века постојања цркве Успенија Пресвете Богородице у Собини.

„Свети Сава  осветљава народ кроз целу историју, тако и Светосавска недеља има тај смисао да тај дух Светога Саве ми свако код себе обнављамо и да све оно што чинимо треба да меримо себе мером Светога Саве“, истакао је Епископ Пахомије. 

Осим на  званичној Фејсбук страници манифестације, програм „Светосавске недеље“ ће бити емитован и на РТВ Врање.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести