Павловдан у Старој Павлици

Published On: 15/07/2021

Стара Павлица је храм из преднемањићког периода и налази се у селу Павлици на узвишењу покрај Ибра. Тачно време настанка, име ктитора и патрон храма остали су непознати јер их историјски извори не бележе. Сматра се да датира из XI века, али по неким мишљењима могуће да је чак из IX века.

Први пут се помиње у XII веку као студенички метох у даровној повељи великог жупана Стефана Немање, тј. Светог Симеона, Студеници. Храм је у основи тробродна базилика са три апсиде на истоку и истовремено грађеном припратом на западу. На велику жалост, храму недостаје северни брод који је неповратно уништен 1930. године изградњом пруге Краљево-Рашка испод самог храма. Са базикалним планом Старе Павлице упоредо је изведен сажети уписани крст, јер се над централним делом средњег брода уздиже купола коју на угловима носе зидани стубови.

Велика светиња је на празник, 13. јула 2021. године, са свештенством и верним народом прославила храмовну славу радосно служећи Богу свету Литургију и певајући тропар празника.

Празнично славље је почело светом Литургијом којом је началствовао парох јошаничко-бањски јереј Бранко Росић, уз саслужење пароха баљевачког протојереја Радована Радосављевића и старешине храма павличког јереја Немање Тимотијевића. Свету Литургију је додатно улепшало појање хора из храма Светог Вазнесења Господњег из Чачка.

Након читања светог Јеванђеља беседеио је јереј Бранко Росић који је након заамвоне молитве преломио славски колач са домаћином славе г. Николом Матовићем.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести