Папа: Немојмо упрљати Божић конзумеризмом и равнодушношћу

Published On: 15/12/2021

На дан свечаног представљања јаслица и божићног дрвета постављених на главном ватиканском тргу и у дворани Павла VI, папа Фрањa примио је делегацијe које су сaрађивале у њиховој традиционалној изради и припреми. Јаслице ове године долазе из Перуа и приказују становнике села Чопка у Андима у одећи карактеристичноj за то подручје и символишу универзални позив на спасење, док је божићно дрво, 28 метара висока смрча, стигло из шума Андала италијанског Трентина. Јаслице у дворани Павла VI припремили су млади жупе Светог Вартоломеја из Вићенце.

-Заиста, Исус је дошао на земљу, непосердно у народ, како би спасио сваког мушкарца и жену свих култура и националности. Учинио је себе маленим како бисмо могли примити њега и дар Божје нежности. Божићно дрво је знак Христа, дрво живота (Отк 2, 7), дрво којем човек није могао приступити због греха (Пост 2, 9). Божићно дрво, дакле, призива на поновно рођење. Светлост дрвета подсећа на Исусово светло – светло љубави која наставља сијати у ноћима света, истакао је Папа.

-Не дозволимо да упрљамо Божић конзумеризмом и равнодушношћу. Божићни символи – посебно јаслице и окићено дрво – враћају нас у сигурност која испуњава наша срца миром, враћају нас у радост утеловљења, у Бога који нам постаје близак. Они нас уводе у оно типично божићно расположење које је део баштине наших заједница – осећај богате нежности, дељења породичне близине. Одрецимо се лажног, комерцијалног Божића. Допустимо да нас обузме Божја близина која је саосећајна и нежна, божићно расположење које уметност, музика, песма и традиција доносе у наша срца. У том ће расположењу моћи ће да уживаји сви они који ће наредених дана посетити дворану Павла VI, рекао је папа Фрања.

-Божић је празник поверења и наде. Разлог наше наде јесте чињеница да је Бог са нама, да нам верује и неуморно нам прашта, а ми смо ти који неуморно морамо да молимо за опроштај. Господ долази да живи са човеком, бира земљу као свој дом како би остао са нама и преузео стварност у којој проводимо дане. Томе нас уче јаслице. На Божић се Бог не објављује као неко на висини како би доминирао, него као Онај који се понизује, мален и сиромашан, пратилац на путу, како би служио. Немојмо заборавити да Бог долази како би био са нама и да тражи од нас да бринемо о нашој браћи и сестрама, о најсиромашнијима, најслабијима и најкрхкијима који су због пандемије у опасности да буду још више скрајнути и запостављени, закључио је Папа.

Извор: Vatican News

Најновије вести

Повезане вести