Папа отворио нови изложбени простор Ватиканске библиотеке

Published On: 10/11/2021

Папа Фрањa je посетио 5. новембра 2021. године Апостолску библиотеку у Ватикану где је отворио нови стални изложбени простор и позвао Цркву да сведочи о значају лепоте и културе. Апостолска библиотека је први пут доступна за јавност отварањем просторије намењене за привремене уметничке изложбе, што су финансијски помогли наследници америчког предузетника и филантропа Kирка Kеркоријана.

-Црква мора сведочити значај лепоте и културе. Лепота није пролазна илузија изгледа или украса, већ се рађа из корена доброте, истине и правде који су њени синоними. Свакој личности је потребан и хлеб и култура, она која дотиче душу и која човека доводи до најдубљег достојанства, истако је Папа и позвао делатнике Апостолске библиотеке да одрже корене живим док раде на преводу хршћанске историје на нове језике.

За време посетe Папа се задржао код изложбе италијанског уметника Пјетра Руфа, која носи назив „Човечанство на путу“, инспирисану Папином поруком Сви смо ми браћа. Изложба нуди путовање кроз историјске артефакте библиотеке, која укључује карте, међу којима је шест метара дуга карта Нила из 17. века коју је израдио Евлија Челебија, као и утопијске и алегоријске карте које је израдио сам Руфо.

Изложба истражује негеографску картографију кроз историју човечанства и поручује да су људи користили репрезентативну моћ карте не само да описују објективност Земље, већ и властиту унутрашњост, идеале, путовања, открића и уверења, истакли су организатори изложбе. Сам уметник, Пјетро Руфо, о изложби је рекао да она посетиоцима показају алегоријске, теолошке, сатиричне и сентименталне карте, као и карте жеља и протеста, људских снова и очаја.

Архивиста Библиотеке кардинал Хозе Толентино де Мендонза је рекао: -Нови изложбени простор намењен промоцији културе сусрета. Очекује се да ће тако велика библиотека помоћи у остварењу онога што је папа Фрањо пророчки назвао културом сусрета. То је место где се сусрећу књиге са читаоцима како би се оцртали нови путеви, где се сачувано знање и сећања сусрећу са питањима које нам поставља савремени живот, где се сусрећу историја и садашњост отварајући нове перспективе не само онога што смо били, већ и онога што можемо постати.

Привремена изложба биће отворена за јавност до 25. фебруара 2022. године, сваког уторка и среде од 16 до 18 часова.

Извор: Vatican News

Најновије вести

Повезане вести