Папа: Сиромашне треба загрлити, а не бројати

Published On: 16/06/2021

У поруци поводм Светског дана сиромашних, говорећи на тему „Сиромахâ свагда имате са собом“ узету из Марковог Јеванђеља, папа Фрања је упутио снажан апел хршћанима и владама целога света да хитно и на нов начин интервенишу јер се број сиромашних, посебно услед пандемије, прекомерно повећао. – Морамо променити начин живота, јер себичност узрокује сиромаштво. Исус у Витанији подсећа да је он први сиромах, најсиромашнији међу сиромашнима, јер их све представља, као и да у њихово име прихвата поступак жене која му главу помазује врло драгоценом уљима, подсећа Папа у поруци поводом петог Светског дана сиромашних.

– Данас је због пошасти пандемије све више сиромашни. Број сиромашних се повећао преко мере и, нажалост, тако ће бити и наредних месеци. Неке земље због пандемије трпе врло озбиљне последице, тако да су најрањивији лишени основних потрепштина. Дуги редови испред кухиња за сиромашне опипљиви су знак тог погоршања. Стога треба пронаћи погоднија решења за борбу против вируса на светском нивоу, не тежећи пристраним интересима. Сиромаштво није плод судбине него последица себичности, истакао је Папа.

– Нажалост, индивидуалистички начин живота помаже стварање сиромаштва и често на сиромашне пребацује одговорност за њихово стање. Али, сиромаштво није плод судбине, него последица себичности. Зато се намеће другачији приступ сиромаштву, а то је изазов за владе и светске институције које би требале да се суоче са далековидним друштвеним моделом који ће ићи у сусрет новим облицима сиромаштва који су присутни у свијету и који ће обележити наредене деценије. Ако су сиромашни стављени на руб друштва, као да су криви за своје стање, онда је и сâм концепт демократије стављен у кризу, а свака друштвена политика постаје безуспешна, истакао је Папа.

– Kада Исус каже „Сиромахâ свагда имате са собом “, то је позив да никада не изгубимо из вида прилику која нам се нуди да чинимо добро. Међутим, није реч о олакшавању наше савести давањем милостиње, него о супротстављању култури равнодушности и неправде којом се односимо према сиромашнима. Заиста, милостиња је повремена; дељење је пак трајно. Прва би могла задовољити онога који је даје и понизити оне који је примају; док друга јача солидарност и даје потребне услове за постизање праведности, објаснио је папа Фрањо.

Папа је своју поруку завршио речима дон Прима Мацорелија: ‘Желео бих вас замолити да ме не питате има ли сиромашних, ко су они и колико их је, јер бојим се да таква питања одвлаче пажњу или су изговор како би се избеглi позиви савести и срца. Ја сиромашне нисам никада бројао, јер се не могу бројати; сиромашне треба загрлити, а не бројати’, каже се на крају Папине поруке за Светски дан сиромашних.

Извор: Vatica News

Најновије вести

Повезане вести