Папа: Уметност успоставља братство

Published On: 17/12/2021

Пред општу аудијенцију папа Фрања је у малој сали при дворани Павла VI поздравио уметнике који ће 16. децембра 2021. године наступити на Божићном концерту у концертној дворани Conciliazione у Риму, захваливши им на подршци која ће преко прихода од концерта омогућити образовне пројекте у Либану и на Хаитију. -Божић у свет доноси Божју нежност, будећи у свима радост и наду. Те осећаје и ви, уметници, знате да оживите у нама и да их ширите својим талентима. Нежност се рађа из љубави, она је попут језика љубави. У јаслицама осећамо љубав мајке, љубав оца; видимо пастире који су ганути пред тек рођеним Богомладенцем, анђеле који славе долазак Господњи… Све је прожето осећајем дивљења и љубави, нежности. Божји језик је близина, саосећање и нежност, истакао је Папа.

-Љубав побуђује радост, као и рођење новога живота. Сетимо се многобројне, мање срећне деце у свету. Управо ће у сврху благодати неких од њих бити одржан и Божићни концерт на коме ћете својим уметничким квалитетима подржати образовне пројекте намењене деци и младима који живе у земљама у којима су услови врло оскудни: на Хаитију и у Либану. Ваша музика и ваша песма помажу да се отворе срца како не бисмо заборавили оне који трпе и како бисмо предузели конкретне подухвате солидарности који ће донети радост многим породицама које кроз образовање желе својој деци пружити будућност.

-Уз nежност и радост, у вителејмској пећини се упалила и нада за човечанство. И данас када пандемија оптерећује много деце искључене из сваке васпитне активности, као и ‘друге пандемије’ које спречавају ширење културе дијалога и сарадње, потребно је подржати младе људима како би им се обезбедила могућност развоја и образовања. Треба улагати у васпитање и образовање, а то значи помоћи младићима и девојкама да са надом гледају у будућност. У образовању се налази семе наде. Светлост Божића нам даје да поновно откријемо осећај братства и подстиче нас на солидарност. Ви у уметности одмах успостављате братство, пред уметношћу нема пријатеља и непријатеља, сви смо једнаки, сви пријатељи, сви браћа. Ви сте гласници нежности, радости и наде, истакао је папа Фрања.

Извор: Vatican News

Најновије вести

Повезане вести