Папа у посети Мађарској

Published On: 16/09/2021

Папа Фрања је 12. септембра 2021. године стигао у Будимпешту, која је била прво одредиште његове посете Мађарској и Словачкој. Папу су на аеродрому дочекали кардинал др Ердо Петер и заменик премијера Шемјен Жолт. Током посете Музеј ликовне уметности Папа се састао са  мађарским председником Јаношом Адером и премијером Виктором Орбаном, а затим и са мађарским бискупима.

-Бог отаца увек отвара нове путеве; као што је пустињу претворио у пут према Обећаној земљи, тако нас жели да поведе из сувих пустиња мржње и равнодушности у жељену домовину заједништва, речи су папе Фрање на сусрету са представницима цркава и верских заједница одржаном у Музеју уметности у Будимпешти, којем је прусуствоао, на основу одлуке Светог Синода Српске Православне Цркве, Епископ будимски Лукијан у пратњи архијерејског заменика свештеника Војислава Галића. Приликом сусрета са папом Фрањом, владика Лукијан је пренео поздраве Патријарха српског Порфирија и чланова Светог Синода.

Папа је предводио мису на Трг хероја, у присуству више од 100.000 верника, којом je окончан 52. Међународни евхаристијски конгрес који је 5. септембра мисом на Тргу хероја коју је предводио председник Већа бискупске конференције Европе кардинал Анђело Бањаско. Конгрес у организацији Римокатоличке Цркве је окупио њене бискупе, свештенике, теологе и вернике из читавог света али и православне. Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, отворио је 6. септембра 2021. године рад другог дана конгреса представљајући извештај о православном схватању евхаристије.

Домаћин конгрес под геслом „Сви су моји извори у Теби“ (Пс. 87, 7) био је примас Мађарске кадинал др Ердо Петер. Богослужења и бројна предавања одржавана су на више места у Будимпешти. Међу предавачима су били мађарски председник Адер Јанош, мелкитски гркокатолички патријарх Јусуф Абси који је са гркокатолицима у Будимпешти служио мису источног или како је они називају византијског типа, затим кардинали Ердо Петер (Мађарска) , Роберт Сарах (Гвинеја), Доминик Дука (Чешка), Станислав Гадецки (Пољска), Жан Клод Холерих (Луксембург), Чарлс Маунг Бо (Мјанмар), Луј Рафаел Сако (Ирак), Енрике Порас Кардозо (Венецуела), Јосип Бозанић из Загреба, као и професори Лајош Долхаи (Мађарска), Мери Хили (САД), Хелмут Хопинг (Немачка), Меријан Шлосер (Аустрија) и бројни други. Пред крај конгреса у Мађарску је на позив Римокатоличке Цркве допутовао и Патријарх цариградски Вартоломеј.

Извор: Vaticannews.va, Епархија будимска

Најновије вести

Повезане вести