Папа Фрања: Различити и уједињени. Kомуницирам, дакле јесам

Published On: 17/01/2022

Предговор за књигу папе Фрање Различити и уједињени: Kомуницирам, дакле јесам написао је Надбискуп кентерберијски Јустин Велби. Тако смо многи једно тијело у Христу, а појединачно уди смо једни другима. (Рим 12,5). Овај цитат из Павлове Посланице Римљанима стоји као мото на почетку предговора кој и је написао надбискуп Јустин Велби.

Књига Различити и уједињени носи поднаслов Kомуницирам, дакле јесам, што је екстроспекцијски и дијалошки усмерена парафраза чувене изреке, интроспекцијске и монолошке, Мислим, дакле јесам или Cogito, ergo sum, чији је аутор француски нововековни филозоф и математичар Рене Декарт. Хрватско издање књиге објевила је Кршћанска садашњост 2021. године.

У предговору англикански надбискуп Велби пише: Мој брат у Христу, папа Фрања, својим речима полаже пред нас обећање божанске љубави и милосрђа: љубав коју Бог има за свој народ и позив који Бог упућује свакоме од нас, да будемо у односу са Њим. У својој заједничкој декларацији од 25. маја 2014. године папа Фрањо и патријарх Вартоломеј су изјавили: Дубоко смо уверени да су једино могуће средство постизања мира не оружје, него дијалог, опраштање и помирење. Као људска бића створена по лику Божјем, заједно смо везани у однос једни са другима. Обвеза је свакога од нас да радимо на помирењу међу људима и на помирењу људских бића са Богом.

Kњига обједињује речи и говоре папе Фрање о међуљудским односима и комуникацији, као умећа даривања себе и прихватања другог, нашег ближњег у дијалогу, особе која нам је поверена као дар и задатак. На омоту књиге читамо да поднаслов Kомуницирам, дакле јесам жели да нагласи да лична јединственост сваког заправо излази на видело управо у комуникацији – начину на који иде у сусрет другом ради изградње заједништва. Праву срж речи папе Фрање доносе катихезе о породици изговорене током аудијенција средом.

У књизи је реч о Богу односâ, о Божјој присутности у евхаристији када Бог себе представља као љубав, о распетом Исусу који наговештава победу љубави, о дељењу лепоте и о снази истине, о црквеном заједништву, свеопштем братству, о породицама, младима, интернету и друштвеним медијима, о комуникацији у култури и бројним другим темама. Kњига се завршава једним досад необјављеним текстом папе Фрање, у којему представља догађај о богатом младићу из Јеванђеља по Марку, младићу до којег допире Исусов поглед љубави. Позвани смо прихватити такав ненадвладиви Исусов поглед упућен свима нама. Тако ћемо друге гледати погледом истинске љубави, а то је почетак вечнога живота, раја, који је посебно пребивање у љубави. Наведени текст папа Фрањо завршава реченицама: Нека се Божји поглед увек надвија над нашим животом, а ми, са наше стране, улазећи у однос и комуницирајући са другим људима, имајмо исти поглед као Исус, који нас гледа очима пуним бесплатне и великодушне љубави, до потпуног даривања себе.

Извор: vaticannews.va

Најновије вести

Повезане вести