Папа Фрања у Ираку

Published On: 08/03/2021

Папа Фрања је 5. фебруара 2021. године стигао у Багдад, главни град Ирака, чиме је започело његово 33. такозвано апостолско путовање. Папа Фрања је први папа који посећује Ирак, колевку цивилизације, земљу у којој још увек дувају ратни вертрови. -33. апостолско путовање папе Фрање чији је мото „Сви сте ви браћа“ завршиће се 8. марта јавља vaticannews.va.

У авиону који је полетео са римског аеродрома у Фиумичину, са Папом је, по његовој жељи, путовала икона Богородице Лоретске, стотину година после њеног проглашења заштитницом пилота.

Пре поласка из Рима Папа се кратко задржао са дванаест особа које су прортеклих година напустиле Ирак и склониле се у Италији, уз помоћ Заједнице Светога Еђидија и фонда Ауxилиум. У њиховој пратњи био је кардинал Kонрад Kрајевски.

-Долазим као поклоник мира у потрази за братством, подстакнут жељом за заједничком молитвом и заједничким ходом, такође с браћом и сестрама других верских традиција, у знаку оца Аврама, који окупља муслимане, Јевреје и хришћане у само једну породицу, рекао је Папа у видеопоруци упућеној ирачком народу уочи путовања. -Долазим као поклоник који моли од Господа опроштај и помирење, након годинā рата и тероризма, у време снажно потресено здравственом кризом изазваном пандемијом коронавируса. У ова тешка времена пандемије, помозимо свима да се ојача братство како бисмо заједно градили будућност мира. Заједно, браћа и сестре свих вјерских традиција, истакао је Папа у видео поруци.

У првом говору одржаном у Ираку, у председничкој палати у Багдаду, папа Фрања је затражио да се прекине с насиљем и екстремизмима како би се, након ратова и пандемије, будућност земље градила на правима зајамченима свим грађанима. -Нека се нико не сматра грађанином другог реда, истакао је Папа у присуству 150 представника ирачких власти, грађанског друштва и дипломатског кора.

Поздрављајући присутне Папа је рекао да је дошао као поклоник како би охрабрио пастире, свештенство и вернике Kатоличке Цркве у њиховом сведочењу вере, наде и љубави у ирачком друштву. Обраћајући се посебно представницима других цркава и хршћанских заједница, ислама и других верских традиција, Папа је пожелио да нам – како је рекао – Бог дарује да идемо заједно, као браћа и сестре, у чврстом уверењу да права порука вере позива на верност вредностима мира, узајамног поштовања, људског братства и заједничкога живота.

Споменувши светску битку против кризе изазване пандемијом болести ковид 19, папа је истакао да таква криза захтева заједничке напоре у бројним потребним корацима, као што је, на пример, праведна расподела вакцина за све људе: -Требали бисмо изнова размотрити наш начин живота и смисао нашега постојања како бисмо из овога времена искушења изишли бољи него што смо били пре и како бисмо будућност градили више на ономе што нас уједињује него на ономе што нас дели.

Папа се потом осврнуо на патњу Ирака који је последњих деценија трпео због страхота ратова, зла тероризма и секташких сукоба, често подстакнутих фундаментализмом који не прихвата миран суживот различитих етничких и верских група, идеја и различитих култура. Папа је упутио снажан позив свима да се међусобно, с свим разликама, гледају као чланови исте људске породице: -Верска, културна и етничка различитост, која је вековима обележавала ирачко друштво, драгоцени је извор из којега ваља црпети, а не препрека коју ваља уклонити.

У постизању трајног мира, међутим, међународна заједница – према Папиним речима – има одлучујућу улогу, у Ираку и на целом Блиском истоку, као и у оближњој Сирији у којој сукоб траје већ десет година. Потребна је глобална сарадња зарад суочавања са привредним неједнакостима и регионалним напетостима. Изићи у сусрет основним потребама бројне браће и сестара, дело је љубави и праведности и доприноси трајном миру.

На крају, папа Фрања је подсетио на Документ о људском братству из Абу Дхабија како би истакао да се не могу Божјим именом оправдавати убиства, прогони, тероризам и тлачење, јер – како је рекао – Бог Створитељ позива нас да ширимо љубав, добронамерност и слогу.

Папа Фрања је 6. марта 2021. године у Уру Kалдејском, близу града Насирије, учествовао у међурелигијском сусрету представника верских заједница које живе у Ираку. Папа је упутио снажан апел верницима свих религија како би, упркос ранама прошлости, средства мржње претворили у средства мира. -Морамо прекинути међусобно оптуживање како би се чуо вапај обесправљених и одбачених. Превише је оних који су без хлеба, лекова, образовања, права и достојанства, истакао је Папа.

На крају другог дана посете, папа Фрања је предводио богослужење у Катедрали у Багдаду са локалном заједницом, по халдејском обреду. Трећег дана посете Ираку, на свечаности која је одржана у Мосулу, на тргу Хош ал Биеја, Тргу четири цркве, сиријско-католичке, јерменско-православне, сиријско-православне и халдејско-католичке, Папа се помолио за све жртве рата и оружаних сукоба у Ираку и целом Блиском Истоку. -Пут насиља није Божји пут. Молимо се заједно за све жртве рата, како би им Свемогући Бог подарио вечни живот и бескрајни мир, како би их прихватио у свом загрљају, истакао је Папа.

-Тероризам и смрт немају никада последњу реч, поручио је папа Фрања током посете Каракошу, граду у Долини Ниниве, недалеко од Мосула, где је некада живела највећа хршићанска заједница у Ираку, пре него што ју је уништило беснило самозване Исламске државе која га је окупирала 2014. године, уништила куће и цркве, а 120 хиљада хришћана приморала на бег. Из тог града, симбола мучеништва хршићана трећег миленијума, из катедрале Безгрешног зачећа, папа Фрања је, након молитве, послао поруку победе живота над смрћу.

Извор: vaticannews.va

Најновије вести

Повезане вести