Папа ће посетити ДР Конго и Јужни Судан

Published On: 08/03/2022

Папа Фрањa ће током јула 2022. године посетити Демократску Републику Конго и Јужни Судан. Папа је прихватио позив државних власти и бискупа из обе државе, тако да ће од 2. до 5. јула боравити у Конгу, где ће посетити Киншасу и Гому, а затим ће боравити у Јуби у Јужном Судану. Папа Фрања ће бити први папа који ће посетити Конго и Јужни Судан.

Папа је више пута изразио бригу за народ ДР Конга, који је жртва насиља, здравствених проблема и политичке нестабилности. Тренутно у Конгу борави преко 5 милиона расељених особа, највише у источном делу земље – у подручјима Северног и Јужног Кивуа, Итурије и Танганиyаке.

Јужни Судан је најмлађа земља света – независна је од 2011. године. Међутим, од 2013. године у грађанском је страдало преко 400 хиљада људи. Папа неуморно позива на мир у тој земљи, па је 2019. године позвао лидере Јужног Судана у Ватикан на васкршњи сусрет током којег је изненадио присутне када је клекнуо и пољубио им ноге у знак молбе за мир. Ватикански секретар за односе са државама надбискуп Пол Ричард Галагер боравио је током децембра у Јуби како би се састао с политичким и верским лидерима земље.

Извор: Vatican news

Најновије вести

Повезане вести