Парастос на ратном гробљу Лукенвалдеу

Published On: 06/07/2021

Српска православна црквена општина Берлин већ 30 година заредом организује парастос на Ратном гробљу у Лукенвалдеу. У том граду, који се налази 50 километара јужно од Берлина, у време Другог светског рата постојао је Радни логор за ратне заробљенике (Stalag IIIA) у који су довођени ратни заробљеници из целе Европе, међу њима и бројни припадници Југословенске краљевске војске после априлског слома 1941. године.

На жалост, због болести и исцрпљености њих око 60 није дочекало крај рата и ослобођење логора. Они су сахрањени на заједничком гробљу за ратне заробљенике у близини града. Поред парцеле на којој су сахрањени српски ратни заробљеници, постоје парцеле на којима су сахрањени француски, италијански, пољски и руски заробљеници. На српској парцели постоје 58 гробних плоча која су обележена именима, годинама и местом рођења и годином смрти, а за 6 особа које су сахрањене не постоје подаци.

Ове године, у суботу пред Видовдан, 26. јуна 2021. године, парастос су служили берлински пароси, протојереји-ставрофори Драган Секулић и Вељко Гачић. После богослужења, бираним речима обратили су се прота Драган Секулић, градоначелница Лукенвалдеа Елизабет Херцог-фон дер Хајде, први саветник Амбасаде Републике Србије у Берлину Милица Топаловић и велики поштовалац и пријатељ српског народа  др Ерика Косе, која је прочитала три песме познатих српских лиричара на немачком језику.

Извор: Епархија доселдорфска и немачка

Најновије вести

Повезане вести