Парохија бенковачка

Published On: 16/08/2021

Помаже Бог драга браћо и сестре, драги народе Буковице, Равних Котара, задарског и обровачког краја, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа далматинског г. Никодима, а у сарадњи са Управама парохија из Задра, Обровца и Смилчића, покренута је иницијатива за отварање школе српског језика и књижевности, праћено учењем нашег писма ћирилице и упознавањем са великим српским књижевницима.

Тиме желимо подстаћи наше младе на очување културног идентитета и баштине српског народа. Адекватан простор за такву врсту окупљања је црквена сала у парохијском дому при храму Рођења Светог Јована Крститеља у Бенковцу. Свјесни својих немогућности обратили смо се за помоћ хуманитарној организацији Срби за Србе, који су нам несебично прискочили у помоћ и подржали овај пројекат, издвојивши 11.000 еура. Уз њих се прикључила и фондација Делије са прилогом од 2000 еура, за шта им неизмерно благодаримо. Пројектом је планирано да се санира влага и спријечи даље њено продирање у унутрашњост објекта. Затим да се поставе клима уређаји којима би се загријавао и по потреби хладио простор. И на крају да се све опреми столовима и осталим потребним инвентаром. Грађевински дио радова је почео са радом и сада слиједе и друге фазе радова. Потребно нам је 16.000 еура да завршимо започети пројекат уређења простора. У току прве фазе акцији придружио се и г. Ненад Раич са 1.000 еура. Коме се овом приликом захваљујемо на nовчаном прилогу. Значило би нам, ако има и других заинтересованих, који су у могућности, да се прикључе како бисмо могли прикупити остатак потребног новца и тиме привести крају радове на уређењу сале. Своје новчане прилоге можете уплатити на рачун Црквене општине Бенковац, ИБАН:

HR7624070001100152315, са назнаком „за црквену салу“.
За оне који желе уплатити из иностранства SWIFT (BIC) CODE: OTPVHR2X.

Што се тиче саме школе и њене организације планирано је да то буде једном седмично у три групе по два сата. Прва група били би предшколци и за њих би биле организоване едукативно-забавне радионице. Друга група би били основци и ту би била пажња усмјерена на читање и писање праћено са дјечијом књижевношћу. И трећа група би били средњошколци и студенти, гдје би пажња била усмјерена на велике српске књижевнике. Овим путем молимо све родитеље и вас драга дјецо да се информишете преко својих свештеника и да се заједно договоримо и направимо распоред, како би то било приступачно свима у складу са својим обавезама. План је да се у будућности организују предавања и за родитеље. За почетак би то било једном у три мјесеца, а послије и чешће. Почетком августа био је расписан конкурс Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Републике Србије, на који смо се пријавили и очекујемо да они суфинансирају Школу српској језика Учимо ћирилицу – Бенковац. Тим средствима набавиће се потребна опрема за учионицу (пројектор и платно, лаптоп, прибор за писање, цртање…). Такође, у сарадњи са њима, планирамо набавити око хиљаду књижевних дјела и формирати библиотеку под називом Симеон Кончаревић. Овим путем захваљујемо се и гђи Сандри Ратић Зечевић на првој донираној књизи за нашу библиотеку. Цијела школа биће осмишљена и прилагођена могућностима њених полазника. Адекватне просторије, потребне за боравак у њој, постоје и овим путем такође, молимо родитеље да се укључе у саму организацију, а све у циљу лакшег и бољег функционисања и боравка дјеце у школи. Најинтересантнији дио је тај да ће бити организовани и љетни кампови, па ће тако они ученици који буду највише заинтересовани и покажу успјех у току године, бити награђени путовањима. У складу са могућностима биће организоване и разне екскурзије и путовања, као и посјете другој дјеци у нашем окружењу, то јест оваквим школама које већ постоје и раде. Молимо се Господу Богу и свим светима из нашега рода да се оствари ова идеја и заживи и радујемо се сусрету са вама драга дјецо светосавска.

Управа парохије бенковачке

Извор: Епархија далматинска

Повезане вести