Патријарх Кирил изразио саучешће поводм трагедије у Казању

Published On: 17/05/2021

Дана 11. маја 2021. године у пуцњави у казањској Школи број 175 убијено је седморо деце и учитељица, а још 20 људи је повређено. Нападач је ухапшен, а 12. мај је проглашен даном жалости у Татарстану. Тим поводом, Патријарх московски и све Русије г. Кирил је изразио саучешће председнику Републике Татарстана Р. Н. Миниханову, Митрополиту казањском и татарстанском г. Кирилу, родитељима, рођацма и пријатељима погинулих и повређених.

„Са дубоком тугом примио сам вест о окрутном злочину, услед којег су ученици и запослени у казањској Школи броој 175 убијени и рањени“, поручио је Његова Светост и изразио наду да ће руководство Републике пружити сву могућу помоћ породицама погинулих и повређених. „Свештеници Татарстанске митрополије, са своје стране, спремни су да духовно подрже све оне који су сада у тужним околностима и којима је потребна утеха“, истакао је првојерарх Руске Православне Цркве.

„Трагедија која се догодила поставља озбиљно питање о потреби ревизије закона који регулишу промет оружја у савременом руском друштву“, истакао је патријарх Кирил који је рекао да се моли да Господ „ојача рођаке и пријатеље жртава, да им снаге да преживе трагедију која их је задесила и рањеницима омогући брзо и потпуно излечење“.

По благослову Митрополита казањског Кирила, 12. маја 2021. године у свим црквама и манастирима су служене заупокојене Литургије и парастоси за умрле, а биће служене и посебне молитве за здравље рањених. Казањска епархија пружа породицама жртава духовну, психолошку и социјалну помоћ.

Извор: Patriarchia.ru

Најновије вести

Повезане вести