Патријарх Кирил: Цар Небесни рођен на земљи већ је учинио све за наше спасење

Published On: 08/01/2022

Док данас у мислима стојимо пред Спаситељевим јаслама поред којих је заједно са Творцем и сва творевина – људи, животиње, анђели, слуге Пресвете и Тросунчане зоре (глас 5, канон у понедељак ујутру) – осетићемо се окружени љубављу Божјом и уједињени око Христа. Одбацимо окове страха и неповерења, бриге и очајања са својих душа, чујмо глас Сина Божјег, Који долази на грешну земљу и призива Себи све уморне и оптерећене, обећавајући им одмор (Мт. 11,28). Он долази и учи нас да живимо тако да изгубљено рајско блаженство поново постане стварност, па чак више – да се човек на несхватљив и тајанствен начин сједини са Господом.

Цар Небесни, рођен на земљи (стихира празника), већ је учинио све за наше спасење. Преостаје нам само да прихватимо Његову љубав и да одговоримо на њу својим делима – животом по заповестима и делима милосрђа, снажном вером и жељом да будемо са Богом, спремношћу не само да прихватимо обилне дарове из Његових Очинских руку, него и да се чврсто надамо и уздамо у Њега да ћемо превазићи ове или друге потешкоће.

Драги моји, опет и опет вам честитам Рођење Христово. „Нико није изостављен из учешћа у овом ликовању“, сведочи свети Лав Велики, „јер је повод за радост заједнички свима. Нека светитељ ликује, јер се приближава слави. Нека грешник ликује, јер му се дарује опроштај“ (Слово I о Рођењу Христовом). Нека вам свима Господ подари душевно и телесно здравље, бескрајну радост и бодар дух, нека вас учврсти у раду који обављате и на даљем путу по стази спасења.

Из Божићне посланице патријарха Кирила

Извор: mospat.ru

Најновије вести

Повезане вести