Патријарх Порфирије: Бог је непрестано са нама, али често нисмо свесни те чињенице

Published On: 15/05/2021

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 15. маја 2021. године, на празник Светог Атанасија Великог, свету архијерејску Литургију у храму посвећеном том великом светитељу у београдском насељу Плави хоризонти.

Саслуживали су архијерејски намесник протојереј-ставрофор Божо Бакајлић, протојереји Милош Стојановић и Владан Симић, јеромонах Сава (Бундало) и ђакони Драган Радић и Радомир Врућинић.

-Свети Атанасије Велики је онај светитељ који је изрекао речи: „Бог је дошао у овај свет. Бог је постао човек, како би човек постао бог“, подсетио је патријарх Порфирије на почетку своје беседе поучавајући о догматској истини Христовог оваплоћења.

-Рекавши то, знао је добро хришћанску веру. Знао је добро православну веру. Знао је да је Бог нестворен, беспочетан, да Бога нико никад није видео, да Бога својим умом не можемо познати. Када је Свети Атанасије рекао да човек треба да постане бог, знао је да то никако не значи да човек може постати бог по својој природи, него да човек својим начином живота, уколико је тај начин живота јеванђељски, уколико је то живот који се труди да колико је год то могуће примени у свом животу заповести Божје, да онда човек постаје способан да учествује у пуноћи, у свему ономе што нам Бог дарује. Бог читавог себе дарује људима. Бог је непрестано са нама, али нажалост, ми често, чак и онда када смо у цркви нисмо свесни те чињенице. Не осећамо, не препознајемо да је Бог са нама. Штавише, ако немамо неке проблеме, ако немамо искушења онда на Бога заборављамо. А понекад идемо толико далеко да заборављамо и то да смо заборавили на Њега, приметио је Патријарх.

-Свети Атанасије Велики је од наjраније младости своје читаво биће подредио Богу и тиме је спознао јеванђелску истину коју нам откривају Свети апостоли и коју Црква својим предањем чува до данас, а то је да је Бог постао човек. Бог то није учинио случајно него да би поделио са нама све оно што је наше. Бог је постао човек да би сишао и до најдубље тачке нашег постојања и да би ту онда, изнутра, оно што је наш највећи проблем, оно што је наша највећа мука, оно што је највеће искушење, а то је смрт, да би ту изнутра обеснажио смрт. И својим васкрсењем је победио тог нашег непријатеља, са нама и за нас, у наше име, имајући у својој личности људску природу и тиме омогућујући да ми, када учествујемо у Његовом животу, а учествујемо кроз Цркву, учествујемо кроз Литургију Цркве, онда учествујемо и у победи над смрћу. Учествујемо, заправо, већ овде и сада у вечном животу. Све то је нама дато и све то можемо и спознати дубином свог бића, просвећеним умом и чистим срцем, поручио је патријарх Порфирије.

Извор: Радио Слово љубве

Најновије вести

Повезане вести