Патријарх српски Порфирије у посети Епархији шумадијској

Published On: 07/07/2021

Патријарх Порфирије: Погледајте у себе и у своју душу и питајте се шта Бог хоће од вас. Оно што Бог хоће од вас то је једино ваша радост. Једино кад то испуњавате, ви сте испуњени лепотом, савршенством, миром. Нека вам Јеванђеље буде огледало. И кад видите да сте скренули са пута, који је водио ка циљу, вратите се том путу.

Поводом славе цркве Светог Јована Крститеља у Кончареву, свете дарове Тела и Крви Господње на светој архијерејској Литургији узнео је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије заједно са Епископом шумадијским г. Јованом.

Саслуживали су свештеници, свештеномонаси, ђакони, чтечеви са многобројним верним народом из Кончарева, Јагодине и околине. Појали су Србски православни појци из Београда.

Након читања светог Јеванђеља, верном народу, а пре свега Патријарху, владика Јован је упутио речи хвале и захвалности. На самом почетку Владика се обратио Патријарху и изразио велику част и захвалност што је Његова Светост дошао у Јагодину и поручио да се народ Шумадије моли за њега баш као што је Патријарх и замолио у својој приступној беседи.

Поздравно слово Епископа шумадијског г. Јована

Након Епископа присутнима се обратио и Патријарх који је верни народ упутио на живот по заповестима Божјим и говорио о путу спасења који је испуњен падовима и успонима. Патријарх је говорио о вери и поверењу као основи живота:

– Свети Јован нас позива на свакодневну промену, на свакодевно усавршавање. Он позива на покајање. Покајте се јер се приближи Царство небеско јесу његове речи. Да бисмо разумели покајање морамо да разумемо грех претходно. Грех није преступ неког стерилног правила, због којег, када га прекршимо, обавезно морамо бити кажњени. Грех је промашај циља ка којем смо се упутили, за који смо створени. А тај циљ је савршена, кроз веру, љубав и молитву, заједница са Богом. А када не испуњавамо заповести Божје, ми скрећемо са пута који нас води ка том циљу, који је савршенство и заједница са Богом. Дакле, грех је скретање са пута који нас води ка Богу, и долазак у стање у којем смо ми промашени. Није Бог тај који кажњава. Ми смо, себе промашивши, љубав Божју осакатили, ми смо себе покрали, ми смо себе осиромашили. Ми, заправо, онда када не живимо у складу са Јеванђељем Божјим, живимо погрешно, то јест не живимо у складу са својим здрављем, са својом природом. Другим речима када не испуњавамо заповести Божје, ми смо болесни. И зато нам је потребна реч Светог Јована Крститеља који нам каже: Скренули сте с пута. Препознајте то. Погледајте у себе, и у своју душу и питајте се шта Бог хоће од вас. Зато што оно што Бог хоће од вас то је једино ваше здравље, ваша радост. Једино кад то испуњавате, ви сте испуњени лепотом, савршенством, миром и радошћу. И зато Свети Јован Крститељ каже: Послушајте реч Божју. Одмерите себе. Нека вам Јеванђеље буде огледало. И кад видите да сте скренули са пута, који је водио ка циљу, вратите се том путу.

Беседа Патријарха српског г. Порфирија

После свете Литургије обележена је слава задужбине г. Драгана Марковића, председника Скупштине града Јагодине, и његовог дома. Овогодишњи колачари храма били су Драгиша и Снежана Петковић из Кончарева. За идућу годину колач је преузео свештеник Срђан Дангузовић.

Међу бројним учесницима духовног сабрања били су председник Народне скупштине Републике Србије г. Ивица Дачић, градоначелник Јагодине г. Ратко Стевановић и представници локалне, окружне и републичке власти.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести