Патријарх Теодор у манастиру Ваведења у Јоханесбургу

Published On: 25/11/2021

Његово Блаженство Папа и Патријарх александријски и све Африке г. Теодор II служио је 21. новембра 2021. године архијерејску Литургију у митриполитској цркви Ваведења Пресвете Богородице у Јоханесбургу, уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Митрополита јоханесбуршког и преторијског г. Дамаскина.

Црква Ваведења Пресвете Богородице, изграђена у северном предграђу Јоханесбурга са намером да сабира младе људе коришћењем енглеског језика у богослужењу, отворена је 1980. године и једна је од најпосећенијих цркава у заједници.

Патријарх мисионар, како га зову у Африци, богослужио је у препуној цркви, у присуству високог комесара Републике Кипар г. Антониоса Мандритиса, отправника послова амбасаде Грчке г. Стефаноса Јоанидиса и генералног конзула г. Јоаниса Хацантонакиса. После свете Литургије Његово Блаженство је служио парастос у спомен добротворке А. Пурли и њене ћерке Саломе, после чега је одликовао г. Ставроса Николауа, генералног директора фармацеутске компаније Аспен, Великим орденом Светог Марка за помоћ коју је пружио својим ближњима у борби против корона вируса.

Сутрадан, 22. новембра 2021. године, Његово Блаженство Патријарх је посетио манастир Светог Нектарија, Светог Николе и Светог Пајсија Светогорца у области Хартебеспорт, где су га дочекали су Митрополит јоханесбуршки и преторијски Дамаскин, духовник манастира архимандрит Апостол и игуманија заједно са сестрама.

Изградња манастира је извођена почетком века на захтев тадашњег Митрополита јоханесбуршког и преторијског Серафима (сада Митрополита Зимбабвеа и Анголе), док је плац откупљен на иницијативу свештеника Атинодороса Папаеврипиадиса, са износом који је делом прикупљен од донација Грка. Уз подршку патријарха Теодора, за време архијерејског мандата митрополита Дамаскина, 2017. године основан је први женски манастир у Јужној Африци у коме са подвизава пет монахиња пореклом са Крита.

Извор: Патријаршија александријска

Најновије вести

Повезане вести