Патријарх Теодор у мисионарској посети Уганди

Published On: 25/10/2021

Његово Блаженство Теодор II, Папа и Патријарх александријски и све Африке, допутовао је 11. октобра 2021. године Међународни аеродром Ентебе у Кампали, у пратњи архимандрита Елпидофора Лимнаија, чиме је започео велику мисионарску посету Уганди и Танзанији.

Патријарха су са посебним почастима на аеродрому дочекали мјестобљуститељ Митрополије Кампале, Митрополит најробијски Макарије, Епископ Гулуа и Источне Уганде Силвестер, министар г. Томас Тајебва, представник председника Републике; заменик амбасадора Арапске Републике Египат у Уганди г. Мозари Моханад, православни посланик угандског Парламента г. Теодор Секикубо, свештенство помесне Цркве и велики број верникамного верника.

Патријарх александријски Теодор II посетио је 12. октобра 2021. године Саборну цркву Светог Николе у Кампали, у пратњи Митрополита најробијског Макарија, мјестобљуститељ упражњене Епархије кампалске и Епископа Гулуа Силвертера, где га је служена званична доксологија поводом доласка предстојатеља Александријске Патријаршије.

После беседе мјестобљуститеља Епархије кампалске, митрополита Макарија, Његово Блаженство је служио парастос на гробу блаженопочившег Митрополита кампалског Јоне.

Патријарх је затим упутио у цркву Светог Спиридона у Лугазију, где се сабрало свештенство и велики број малишана са жељом да приме благослов свог духовног оца. После уобичајене доксологије, Патријарх је обишао парохијску школу. Том приликом, Патријарх је освештао темељ црквене школе за област Вакисо, коју је назвао „Иринеј Галанакис“, посветивши је тако сећању на великог мисионара и борца ​​за ширење православља до свих крајева васељене.

У поподневним сатима истог дана, Његово Блаженство је отишао у област Монте, где је посетио цркву Светог Антонија, а затим и манастир Свете Марије Египатске, где га је дочекало братство са многобројним вернима који су у манастирском католикону служили доксологију.

Сутрадан, 13. октобра 2021. године патријарх Теодор је посетио Епархију гулуску, у пратњи надлежног епископа Силвестра и митрополита Макарија. Том приликом Патријарх је посетио цркву Светог Спиридона у области Нзинзе и гроб блажене успомене Кирила Касулеа, првог свештеника из Источне Уганде.

Истог дана, Патријарх је посетио област Јиња, где је у цркви Васкрсења Христовог служена доксологија и спроведена одлука о успостављању Епархије те области. Уследио је сабор свештенства Источне Уганде.

Његово Блаженство је отпутовао 15. октобра 2021. године у град Гулу у Северној Уганди, седиште Епархије гулуске и источноугандске, у пратњи надлежног епископа Силвестера, мјестобљуститеља Митрополије кампалске Митрополита најробијског Макарије, Епископа ниеријског Неофита, архимандрита Елпидофора и православног посланик Парламента г. Теодора Секикуба.

После дугог путовања, Патријарх је са пратњом стигао у Гулу, где је одржао састанак са градоначелником Алфредом Оконом. После архијерејског сабрања одржана је свечана приредба уз локалне афричке традиционалне плесове и песме верног народа.

На крају, Патријарх је посетио област Ахоли Бендо, где је извршио освећење Клинике Светог Нектарија, чиме је завршен четврти дан мисионарског путовања у Уганди.

У суботу, 16. октобра 2021. године, Његово Блаженство је служио Божанску Литургију у Саборној цркви Светог Лаврентија заједно са Митрополитом најробијским Макаријем, Епископом Нијерија и Кенијске горе Неофитом и Епископом Гулуа и Источне Уганде Силвестером.

Потом су млади приредили свечану приредбу у част Патријарха александријског, који је после свечаног отварања Мисионарског дома при храму Светог Лаврентија присуствовао свечаном ручку са верним народом. Завршавајући пети дан своје посете у Уганди, Патријарх је отпутовао у престоницу Кампалу, где је 17. октобра 2021. године служио је свету Литургију и четрдесетодневни парастос блажене успомене Митрополиту кампалском Јони.

У Саборном храму Светог Николе у Кампали саслуживали су Митрополит најробијски Макарије, бурундски и руандски Иноћентије и Епископи Нијерија и Кенијске Горе Неофит и Гулуа и Источне Уганде Силвестер, Патријархов викар Гоме архимандрит Харитон и многи афрички свештеници, у присуству заменика председника Уганде Џесике Алупо, посланика Парламента Елени Накимули и Теодора Секикубоа, као и представника различитих конфесија и вера и многобројног народа.

Том приликом, Његово Блаженство је уздигао у чин архимандрита оца Нектарија Кабуја, док је парламентарцима Елени Накимули и Теодору Секикубу доделио орден Светог Саве Освећеног, наградивши их за допринос и љубав према Александријској Патријаршији.

Уследио је помен на гробу блажене успомене  Митрополита кампалског Јоне, а затим и посета Митрополијској болници Часног крста. Патријарх је потпм посетио брдо Лоубиа, где ће бити изграђена црква Премудрости Божје, као и велики вишенаменски комплекс за потребе и активности Епархије.

Канонска посета Патријарха александријског наставила се 18. октобра 2021. године у поново успостављеној Епархији Букоби. У парохији Светог Фанурија на граничном прелазу Мутукула срдачну добродошлицу Патријарху упутио је његов викар архимандрит Хризостом Мајдонис са Епископом Арусе Агатоником и многобројним свештенством и верним народом.

Његово Блаженство је 19. октобра 2021. године посетио цркву Благовештења Пресвете Богородице при Епархији букобској, где је служена доксологија. Том приликом Патријарх је поставио темељ Богословије „Свети Марко“, која је добила име по оснивачу Александријске Цркве, Светом Марку јеванђелисти. Затим је Пптријарх Теодор посетио болницу „Васкрсење Господње“, где је служио освећење воде на почетку радова новог крила болнице. Завршавајући други дан канонске посете Букомбију, Патријарх је посетио област Кајаге, где је био срдачно примљен од народа. Тамо је обавио освећење цркве Светих Пајсија Светогорског и Порфирија Кавсокаливита у Средњој школи „Аристотелис“.

Извор: Александријска Патријаршија

Најновије вести

Повезане вести