Педесетница прослављена у Светоуспенском манастиру у Даљу

Published On: 22/06/2021

Владика Херувим: Свети апостол Павле нам увек саветује да се непрестано молимо. Да наша молитва буде молитва за друге, таква молитва нас увек упућује ка Христу. Молитва за другога упућује нас ка вечној Светлости, ка нашем вечноме Спасењу” – рекао је

На Педесетницу, 20. јуна 2021. године, светом архијерејском Литургијом у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини началствовао је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим. Саслуживали су настојатељ манастира архимандрит Мирон (Вучићевић), протојереј-ставрофор Јован Клајић и ђакон Војислав Николић.

– У име Оца и Сина и Светога Духа. Часни оци, драги народе, нека буде свима наздравље, на спасење и на утеху данашњи празник, ова велика радост Силаска Светог Духа на апостоле, а с друге стране то је велика тајна која се испунила да би оприсутнила Христа овде међу нама. То је тајна за коју је Господ рекао: `После свога Васкрсења послаћу вам Духа Утешитеља`. Та тајна се данас испунила и данас је Свети Дух сишао на апостоле, сишао је на свакога од нас. Данас смо певали песму `Ви који се у Христа крстисте, у Христа сте обукосте`. Ту благодат Светога Духа ми смо, драга браћо и сестре, добили светом тајном крштења – могућност да ходимо по овом свету, да те спасоносне дарове Васкрсења и Вазнесења непрестано носимо са собом, тајне које нас увек васпитавају у духу Христовоме, беседио је владика Херувим.

– Све што чинимо треба да буде спасенско дело, да буде дело за живот вечни. То је димензија хришћанскога живота, димензија вечности која се непрестано испуњава, освежава благодаћу Духа Светога, благодаћу данашњега празника који смо литургијски прославили. Христос нам се оприсутњује, Он нам се даје, Он је између њих, а и ми требамо бити једни између себе, једнодушно једни са другима у молитви. Свети апостол Павле нам увек саветује да се непрестано молимо. Да наша молитва буде молитва за друге. Таква молитва нас увек упућује ка Христу. Молитва за другога упућује нас ка вечној Светлости, ка нашем вечноме Спасењу, поручио је Владика.

– Данашње свето Јеванђеље и речи Светог апостола и јеванђелиста Јована нас управо у томе упућују. Христос треба бити наш пут ка светлости, наш пут који нас изводи из таме овога света из таме и окова овога света. Да нас Христос непрестано упућује ка тој истини, ка тој реалности. Можемо се често упитати: `А где ћемо ми Христа срести, где Христа данас да очекујемо и где је тај Христос?`. Ево Христа, драга браћо и сестре, овде међу нама у светој тајни Причешћа, у светој тајни Евхаристије, ту је Христос. Ту смо сви једнодушно сједињени са Њим, благодаћу Духа Светога, благодаћу и данашњега празника који нам је дао ту могућност да осетимо присуство Христово без обзира што Он телесно није са нама, али у нашим мислима Он непрестано јесте са нама. Непрестано нам се даје кроз свету тајну Причешћа, упућује нас ка вечним добрима, ка Царству Небескоме. Сваки брат поред нас јесте Христос. Брат је ту да нас и он руководи ка Царству Небеском, да нас упућује и смирава, да нас руководи управо ка путу нашега спасења. У Цркви све има своју динамику има своју хармонију. Живот у Христу није живот у мржњи, није живот који је ван граница овога света и века, већ овај свет и век треба да приведе ка вечности, ка своме Творцу. Циљ је да се овај свет преобрази, а да то учинимо ми као круна стварања. Како да га преображавамо него само са Христом, уколико желимо и живимо тим начином живота. Живимо да би се уцрковили, живимо да би благодат Духа Светога, та божанска светлост ушла у наше срце, отворила нам пут, отворила нам очи да гледамо преображеним начином љубави. То је предвечна љубав Божја.
Нисмо ми безгрешни људи, свакога секунда и свакога тренутка чинимо грех, иако нисмо тога свесни. Бог нам из љубави све опрашта, дао нам је могућност да се кроз свету тајну покајања кајемо за своје грехе. Бог нам је дао да покајани можемо стати пред Лице Божје, осетити присуство Божје. Ко живи таквим начином живота свакако то и осети. Нека би Господ дао да благодат данашњега празника засија у домовима нашим, засија у душама нашим и да нам Тајна празника отвори пут светлости, да осветли таму душе наше да би осетили благодат и присуство Божје и да благодат Божја буде увек на свима нама, истакао је владика Херувим.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

Повезане вести