Плужине: Свети Сава има челно мјесто пред нама у свим вјековима

Published On: 31/01/2022

У плужинском Центру за културу 28. јануара 2022. године одржана је свечана академија у славу Светог Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског. Програм је почео химном Светом Сави, у извођењу јереја Луке Цицмила, пароха пивског, и етно појца Бранке Зечевић, након чега се присутнима, са којима је било и руководство Општине Плужине, обратио Миленко Мићановић, директор Центра за културу: 

-Свети Сава нас завјетује и опомиње на братску љубави и слогу. Савини завјети нас надахњују и напајају светом водом Христовом и грију наше душе вјечним пламеном који свијетли над нама. Послушајмо ријечи Светог Саве и будимо сложни, помогнимо тако себи да би нам и Бог помогао, да би се сложили, обожили и умножили на радост данашњег дана и Часног Христовог крста и у име наше будућности.

Светосавску бесједу одржао je проф. др Драго Перовић, честитајући Светог Саву, а деци школску славу, поручујући им да кроз живот светосавски ходе и броде:

-Када је младић Растко осјетио у свом срцу и познао у свом духу доброту и љепоту, мудрост и снагу праве вјере, када се божанском правдом преобразио и постао Сава, када је своју душу и своје лице умио на сопоту праве вјере, захватио је само једну прегршт изворске бистрице и пред собом запљуснуо вјекове и миленијуме који долазе, па и овај наш данашњи дан, и вијек и миленијум, и све будуће вјекове, да и ми можемо да своју душу и своје лице умијемо са извора хришћанске вјере, као он некада за све нас. Само са једном прегршћу. Знајући шта је он урадио за српски народ, непријатељ му је спалио Свете мошти. Али и тај нечин је само ојачао његово присуство међу нама, његово челно мјесто пред нама у свим вјековима, његово Законоправило као наш закон истине, Божју милост као наш Небески дар. Она прегршт изворне вјере и прегршт светог пепела моћнији су, наша историја је показала, од свих сила и свих напада којима је српски народ био изложен кроз своју бурну историју. Као некада, тако и сада, у временима тешких изазова, подјела и неразумијевања, он једини мири посвађане, љуби братску слогу, лијечи обољеле, просвећује незнавене, надахњује посвећене, ходочасти и предводи род свој ка луци братољубља и космољубља, христољубља и богољубља.

-Његов христолики печат и вијенац носе у себи могућност да у свакој животној ситуацији, у сваком тренутку избора, свако од нас одабере истински, светосавски, христолики пут живота и спасења, без уобичајених странпутица и падова, који нам се нажалост догађају. Тек кад смо се са његовом вјером и молитвом озваничили као Христова дјеца, тек тада нам се отворила велика Тајна човјекове боголикости, светости и вјечности. Тек кад смо се засавили, стали испред његовог лица и иза Њега пред Божијим лицем, тада смо се кренули путем истинског обожења, путем који води ка Свјетлости Љубави и Љубави Свјетлости. На челу са првим српским Архиепископом, првим српским просветитељем, духовником, учитељем, љекаром, ктитором, градитељем, и са Божијом заштитом, наша Херцеговина, одише светосавским духом, говори светосавском ријечју, светосавски љуби правду, светосавски чува слободу, и живи онолико колико иде путем Светог Саве. Кад смо год кроз нашу тешку историју заборавили тај пут, и издали Светог Саву, то више нијесмо били ми, то је био народ без Божије заштите, без свог лица и телоса. Ни ноћас се ми први не обраћамо Светом Сави, већ Он бди над нама и обраћа нам се, зове нас и призива, моли се за нас пред престолом Оца и тако нас враћа нама самима, њему Светом, и Богу. Сваки трептај, сваки час, сваки дан слиједећи пут Светог Саве ми се усправљамо као људи, утемељујемо као заједница, освједочујемо у својој православној правовјерности, навео је Перовић, додавши да куда год су се расули трунци Савиних светих мошти, ту се и данас чује његова молитва за све нас.

-Само захваљујући њему, кад је народни глас постајао светосавска молитва, опстајали смо као народ. И увијек кад је требало Свети Сава је стајао на чело народа. Баш као и у ово наше доба, када је испред нас, над нама, међу нама, у нама, ходио на свакој литији, којом је наш народ поново постао Савин, Божји, свој народ. И као што је Исус Христос био Светом Сави Пут, Истина и Живот, тако је и Свети Сава нама Пут, Истина и Живот. И овдје, у Пиви са њеним страдалницима свих вјекова, са Долским мученицима, састрадавао је и Свети Сава и страдајући уздизао Пиву у њеној вјери, просвећености, духовности, слози и заједниц. Ноћас сам овдје поносан што су Савини сапутници и састрадалници у Пиви, носиоци његове праве вјере и истине, моје колеге, професори философије, игуман пивски, Јефтимије и нови парох свеколике Пиве, Лука Цицмил. Нека им Господ Бог и Свети Сава дају снаге и прегнућа да у свом двигу истрају и осветосаве сваки пивски вис и сваку пивску шачицу земље, сваки дјечји осмјех и сваку старачку бору на лицу“, поручио је проф. др Драго Перовић.

У културно уметничком програму наступили су етно појци Бранка Зечевић, Татјана Вуковић, Марина и Ивана Кнежевић, јереј Лука Цицмил, гуслар Здравко Кнежевић, пјесник Ранко Мићановић и рецитатори Центра за културу. Славски колач је освештао и заједно са сабраним верним народом и бројном децом преломио игуман пивски Јефтимије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести