Покрајинска влада наставља са помагањем српских светиња у региону

Published On: 14/10/2021

Покрајинска влада, преко Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, издвојила је три милиона динара за манастир Рмањ у Епархији бихаћко-петровачкој, за изградњу и уређење пирга Катарине Бранковић.

У Новом Саду је 13. октобра  2021. године потписан уговор о донацији Аутономне покрајине Војводине манастиру Рмањ у Мартин Броду, у Бихаћко-петровачкој епархији, уз присуство председника Покрајинске владе, Игора Мировића.

-Сагледали смо потребе цркве, али и народа у епархији и определили смо преко Фонда са сарадњу са Србима у региону за помоћ манастиру Рмањ три милиона динара и тиме допринесемо обнови светиње, али и опстанку народа који живи на тој територији. Иначе у континуитету помажемо обнову манастира и цркава у региону и то чинимо из срца са вером и потребом да обновимо светиње и на тај начин охрабримо наш народ у крајевима у којима нема довољно људи због познатих догађаја из 90-тих година, али и да покажемо право срце Војводине и солидарност и наставићемо то да чинимо и у будућности, рекао је Мировић.

На донацији се захвалио Епископ бихаћко-петровачки Сергије који је истакао да ће помоћ манастиру Рмањ који се налази у Мартин Броду близу Дрвара, на тромеђу Далмације, Лике и Босне, допринети борби српског народа за опстанак на тим просторима. -Ова помоћ ће допринети опстанку манастира и останку народа на том простору. Конкретно обнављамо део посвећен ктитору манастира, Катарини Бранковић. Манастир је у 16. веку био и седиште Митрополије доњобосанске, тако да има и велику историјску вредност, казао је епископ Сергије.

Извор: РТВ

Најновије вести

Повезане вести