Помен заслужном бискупу Гернију

Published On: 02/11/2021

Поводом своје канонске посете намесништву Швајцарске и Црквеним општинама Лозани и Женеви, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј одазвао се позиву Старокатоличке цркве Швајцарске, узевши  30. октобра 2021. године учешће на званичном опроштају од почившег бискупа Ханса Гернија који је у јануару 2021. године преминуо после краће болести.

У препуном храму Светог апостола Петра и Павла у Берну, свештенство и верни народ Старокатоличке цркве организовали су заупокојену мису која није раније могла да се одслужи због строгих превентивних мера епидемије.

Заупокојеном мисом је руководио наследник бискупа Гернија, Његова Екселенција бискуп Харалд Рајн који је у својој беседи евоцирао најлепше успомене на пастирски живот заслужног бискупа Гернија. Преминули бискуп Герни се веома залагао за мисију Српске Православне Цркве међу српским верницима у Швајцарској. После бискупа Рајна говорио је Надбискуп Старокатоличке цркве у Холандији др Јорис Феркамен који је посебно истакао пожртвованост бискупа Гернија да се Старокатоличка црква, у склопу модерног времена и секуларизације, не удаљава сувише од васељенског Православља.

Владика Андреј је у свом обраћању произнео молитву за покој душе заслужног бискупа Гернија коме је Свети Синод Српске Православне Цркве у време патријарха Павла доделио орден Светог Саве првог степена. Заупокојеној миси су присуствовали и високи службеници кантона Берна као и представници хришћанских цркава. У име Српске Православне Цркве учествовали су још и надлежни прота бернски Станко Марковић и докторанд Милан Кострешевић, председник Радног кружока хришћанских цркава Швајцарске на савезном нивоу.

На опште задовољство, у храму Светог апостола Петра и Павла у Берну, где је иначе смештена специјална спомен плоча у част боравка Светог владике Николаја Велимировића ради студија у Швајцарској (1906-1909), поједине стихире из типика за Службу упокојених отпојали су чланови квартета црквеног хора из Москве, јер је покојни бискуп Герни веома ценио и волео православно црквено појање.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Повезане вести