Помен за жртве „Олује“ у Врању

Published On: 06/08/2021

Поводом 26-годишњице прогона српског народа у злочиначкој акцији хрватских оружаних снага „Олуји“, 5. августа 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахоније служио је свету архијерејску Литургију и парастос пострадалима у у Саборном храму Свете Тројице у Врању.

Литургији су присуствовали председник Скупштине града Врања г. Дејан Тричковић са сарадницима, командант 4. бригаде Копнене војске бригадни генерал Новица Петровић са сарадницима, припадници Војске Србије, монаштво и верни народ. 

У војној акцији „Олуји“ страдало је 1.872 припадника српског народа од којих су 2/3 били цивили. Међу страдалима била је и 90-годишња Драгиња Шкарић (рођена 1905. године) из села Врбника код Книна, која је убијена на кућном прагу, а која је прабака свештеника Дејана Шкарића из Врања, који је са својим родитељима и сестром поделио искуство избеглиштва, одрастања и школовања у Србији.

Епархија врањска је тог августа 1995. године помогла у збрињавању више од 5.000 избеглих и прогнаних Срба, а њих око 300 сместила је, и водила бригу о њима, у своје објекте. У манастиру Преподобног Прохора Пчињског годину дана боравило је више од 50 избеглих Срба.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести