Посета владике Андреја парохији Покрова Пресвете Богородице у Салцбургу

Published On: 13/11/2021

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је 6. и 7. новембра 2021. године парохију Покрова Пресвете Богородице у Салцбургу. Поводом митровданских задушница у тој парохији се традиционално обавља помен свим страдалим православним Србима у логору у Гредигу поред Салцбурга, где постоји и посебно гробље.

У пратњи салцбуршких свештеника протојереја-ставрофора Драгана Ерића и јереја Зорана Врбашког, Владика је посетио гробље у Гредигу и присуствовао парастосу, после којег се обратио присутном народу говорећи о страдању заробљених Срба. Владика се позвао на сарадњу са аустријским Црним крстом који помаже на прикупљању података о страдалима и местима где су сахрањени, као и на посетама свим тим гробљима широм Аустрије, а и у Словачкој. -Управо подизањем спомен капеле у Маутхаузену, која се приводи крају желимо да сачувамо сећање на све страдале на овим просторима, истакао је владика Андреј.

Вечерњу молитву у храму Покрова Пресвте Богородице служио је протојереј Никола Скопљак, новопостављени парох у Велсу, а за певницом су уз владику Андреја појали надлежни свештеници  и појци салцбуршког храма. Након вечерње молитве, у храму владика Андреј је одржао предавање о Светом владики Николају Велимировићу и патријарху Гаврилу Дожићу, при томе презентовавши велики број фотографија које су на најбољи начин приказали живот и рад Светог владике Николаја и патријарха Гаврила. -За салцбуршку Црквену општину је веома важна чињеница да је њено оснивање и почетак мисије и рада благословио Свети владика Николај за време свога кратког боравка у Салцбургу на крају Другог светског рата. Наша жеља је да о раду Светог владике Николаја истражимо сву доступну документацију која у претходоном периоду није довољно проучена. То би било значајно не само за Црквену општину Салцбург, него и за целу нашу Епархију и цркву у целини, истакао је Владика.

У недељу су надлежни свештеници са верним народом свечано дочекали Владику испред храма, а затим је служена света архијерејска Литургија на којој је уз надлежне свештенике Владики саслуживао протођакон Роман Фишер из Беча. У својој надахнутој беседи Владика се обратио верном народу охрабривши га да у овим данима тешких искушења снагом своје вере и љубави према Богу савлада све невоље.

Након свете Литургије, по позиву румунског митрополита Серафима, владика Андреј је посетио парохију Светог арханглеа Михаила Румунске Православне Цркве у Салцбургу која је том приликом прославили своју храмовну славу. Епископ Андреј се том приликом обратио митрополиту Серафиму и верном народу осврнувши се на братски однос и сарадњу у заједничком раду у дијаспори између Румунске Православне Цркве и Српске Православне Цркве.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести