Посета српско-руском храму у изградњи

Published On: 03/12/2021

Српско-руски храм и духовно-културни центар кои се граде у  у Бањој Луци посетили су Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем, амбасадор Русије у Босни и Херцеговини г. Игор Калабухов и српски члан Председинштва у Босни и Херцеговини г. Милорад Додик.

Амбасадор Калабухов је истакао да му је изузетно задовољство што се налази у Бањој Луци у дану када почињу Дани руске духовне културе. -Изузетно сам захвалан Влади Републике Српске и Епископу бањалучком Јефрему за одлуку да граде овај храм и мислим да ћемо сада бити још више повезани када у центру Бањалуци имамо дио старе Москве, поручио је г. Калабухов.

Он је истакао да се ради на повезивању српског и руског народа и развоју економије, али да се не може градити живот без вере и духовности. -Мислим да ће овај руско-српски духовни центар бити још један симбол и примјер повезивања наших братских народа“, рекао је г. Калабухов.

-Овдје се гради руско-српски православни центар, а храм је реплика цркве која је некад била изграђена у Кремљу у Москви. Радујем се што видим да градња тече добром динамиком и имамо намјеру да испратимо све што је неопходно да би радови били завршени у оптималном року, рекао је г. Милорад Додик, који је захвалио Руској Православној Цркви која је бесплатно уступила пројекат цркве из Кремља.

-Ова црква ће бити изграђена по оригиналном пројекту и зато су припреме овако дуго трајале. Вјерујем да ће сада грађевински дио ићи несметано. Сав потребан материјал је прибављен и допремљен, додао је Додикг. .  

Српско-руски храм и духовно-културни центар у Бањој Луци граде се у част породице Романов, а као прототип будућег храма изабран је некадашњи храм Чуда архангела Михаила саграђен 1358. године у Кремљу и који је порушен након Октобарске револуције.

Истог дана, у Културном центру Бански двор свечано отворена изложба Светиње древног Новгорода – светлост што сија кроз векове, у оквиру Дана духовне културе Русије.

Извор: hhsbl.org 

Најновије вести

Повезане вести